Obrane šestorice bivših čelnika Herceg-Bosne, koji su u srijedu u prvostupanjskom postupku osuđeni na visoke zatvorske kazne, najavili su da će uložiti žalbe te da očekuju da će u drugostupanjskom postupku pobiti presudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata, javlja Fena.


"Mi smo uložili veliki trud, a ispada kao da obrane okrivljenika nisu ništa radile", rekla je Nika Pinter, odvjetnica Slobodana Praljka, koji je osuđen na 20 godina zatvora.

Pintar: Ovo je kazneni sud koji treba utvrditi kaznenu odgovornost a ne učinke i posljedice rata

"Ovo je tek prvo poluvrijeme, čeka nas žalbeni postupak. Imamo dosta pravnih argumenata s kojima ćemo se obračunati s udruženim zločinačkom pothvatom i ostalim točkama po kojima je optužen general Praljak i ostali", dodala je.

Dodala je kako vjeruje da će u žalbenom postupuku uspjeti dokazati da nema udruženog zločinačkog pothvata, ističući da obrane okrivljenika nikada nisu tvrdile da nije bilo zločina. Istaknula je da je ICTY u presudi Momčilu Perišiću prvi put djelovao kao kazneni sud, koji je odlučivao o kaznenoj odgovornosti okrivljenika za počinjeno djelo. Sud je u Perišićevu slučaju utvdio da se logističko pomaganje ratnih napora se ne može izjednačiti s pomaganjem zločina.

"Ovo nije međunarodna komisija koja utvrđuje učinke i posljedice rata, ovo je kazneni sud koji treba utvrditi kaznenu odgovornost. Stoga, mislim da ćemo se u žalbenom postupku vratiti na kazneni postupak, a nadu ulijeva i izvdojeno mišljenje suca Jean-Claudea Antonettija", rekla je Pinter.

Alaburić: Učiniti sve kako bi se srušila presuda u drugom stupnju

Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića, također je najavila da će u žalbenom postupku učiniti sve kako bi se srušila presuda o udruženom zločinačkom pothvatu.

"Udruženi zločinački pothvat je oblik kaznene odgvornosti koji sudu dopušta da izrekne kaznu i nekoga proglasi krivim, a da pritom ne utvrđuje konkretnu vezu okrivljenog s tzv. bazom zločina. Naprosto se nabrajaju svi počinjeni zločini, definira se mjesto okrivljenika u hijerarhijskoj ljestvici i zaključi da su dali značaj doprinost ostvarenju zločinačkog čina i izrekne kazna. To je za suce vrlo jednostavan postupak, jer svako individualiziranje zahtjeva konkretno ispitivanje okrivljenika s konkretnim zločinom, što je iscprljujuće", rekla je Alaburić.

Nožica: Vlasti nisu učinile ništa

Sarajevska odvjetnica Senka Nožica, odvjetnica Brune Stojića optužila je vlasti Republike Hrvatske da ništa nisu učinile kako bi pomogla obrani optuženih u pobijanju udruženog zločinačkog pothvata.

"Ovo prvi put javno govorim, ali moram naglasiti da hrvatska država gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata. Tražila sam osobno od ministarstva pravosuđa da nam omoguće stručnjaka iz ustavnog prava koji bi napravio analizu uspostave HZ Herceg-Bosne, koja je prema optužnici uspostavljena radi izvršenja zločina. Mi smo tvrdili da to nije točno, da je hrvatsko vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom pozvalo hrvatski narod u BiH da da glasa za nezavisnu BiH. Od ministarstva pravosuđa dobili smo odgovor da nemaju nikoga tko bi mogao pomoći u pronalaženju pravnog eksperta", rekla je Nožica.

Dodala je da je također bilo problema da netko iz hrvatskog ministarstva obrane dođe svjedočiti i potvrditi da je Hrvatska slala oružje Bosni i Hercegovini, a na kraju su tek osobnim vezama uspjeli dobiti tri osobe za svjedoke koji su radili u logistici ministarstva obrane.


M.M.