Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon izjavio je danas u Mostaru kako dijeli razočaranje svojih kolega iz Europske unije zbog nepostojanja dogovora oko implementacije presude Sejdić-Finci, te da mu se čini da su vodeći politički lideri u BiH stavili svoje interese ispred interesa građana ove zemlje.


Moon je dodao kako je istinski razočaran što čelnici stranaka nisu smatrali dovoljno prioritetnim iznalaženje rješenja za provedbu presude, te da BiH neće moći postizati ekonomski, politički, demokratski i svaki drugi napredak dok ne postigne napredak ka članstvu EU.

>>Stefan Fule: Proces u kojem je Europska unija pružala pomoć BiH nije doveo do opipljivih rezultata

Po njegovim riječima, razočaranje je još veće jer se činilo da su čelnici vodećih političkih stranaka u BiH, nakon posljednjih razgovora u Bruxellesu, našli put do rješenja.

Moon je ponovno pozvao političke čelnike da krenu razmišljati o interesima građana kojima su potrebna nova radna mjesta, obrazovni sustav i demokracija, te bolja budućnosti za sve.

Njima ne bi trebao postojati veći prioritet od toga da ova zemlja postiže napredak ka potpunoj integraciji u članstvo EU i NATO savez. Svaki politički lider koji to ne shvaća za ozbiljno je neodgovoran i ne služi na najbolji način interesima građana, naglasio je Moon.


M.J.