Članovi Hrvatskog generalskog zbora okupili su se danas na skupu oko teme “Istina o Domovinskom ratu i viđenje Hrvatske u budućnosti”, no očitovali su se i oko drugih tema.


Predsjednik Zbora, general bojnik Marinko Krešić je naglasio: Generalski zbor ima se pravo očitovati o svim pitanjima u hrvatskoj državi jer smo je branili i imamo pravo postavljati pitanja zašto se u Hrvatskoj događaju stvari kakve nismo zamišljali kad smo išli u rat.

Rekao je da Hrvatska već duži niz godina nema kvalitetnu politiku prema braniteljima, pa ni generalima, da ni jedna vlada nema dugoročnu strategiju izlaska iz krize, da je postotak nezaposlenih enorman, da vlasti ne pokazuju brigu za mlade koji stoga odlaze u treće zemlje. Progovorio je i o pitanju dvojezičnosti u Vukovaru: Mi poštujemo zakon ali zakon treba provoditi na svim poljima, a ne selektivno. Nemamo ništa protiv dvojezičnosti, ali zakon se ne smije zlorabiti na način da na jednoj adresi stanuje 20, 30 ljudi.

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo je, pak, smatra kako nije problem u tome kojim pismom pišu Srbi, nego je, kako je istaknuom "pitanje što iza toga stoji, a to što stoji hoće se označiti da je to srpsko."

>>Nikolić: 'Vukovar je bio srbijanski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati'

- Zar je ova vlada toliko gluha i slijepa da nije čula  riječi Tomislava Nikolića? Jeste li pročitali Memorandum 2, napisan 2011. kojem je polazište da Srbija mora vratiti u miru ono što je izgubila u ratu. Tamo je izrijekom apostrofiran Vukovar. Nije ovdje pitanje ćirilice, nego što iza toga stoji a ovdje je riječ o informacijskom ratovanju gdje je najsnažnije oružje: pismo. Hrvatska je izložena unutarnjoj agresiji - poručio je admiral Davor Domazet Lošo podsjećajući na izjavu srpskog predsjednika Tomislava Nikolića kako je 'Vukovar srpski grad'.

Osvrnu se i na medijske natpise o navodnoj prodaji naoružanja sirijskim pobunjenicima.

Da je bio ovaj tim generala savjetovao premijera Milanovića, ne bi se dogodila operacija specijalnog rata kao sa slučajem Sirije. Pouzdano znam da je šef SOA-e zbog te teme sedam dana čekao i tražio razgovor s premijerom koji ga ne prima, umjesto da taj čovjek bude prvi kojeg će primiti svako jutro. Očigledno je nekom interes da u ovim prijelomnim vremenima napravi prijepor između Hrvatske i SAD, kazao je Domazet.

Hoće li netko sutra rasprodavati prirodna dobra, to su vrijednosti o kojima ćemo se očitovati. Malo po malo, udar po udar, ipak padne stijena. Tako i mi mislimo djelovati, kazao je Domazet, istaknuvši kako rasprodaja
zemlje, šume i pitke vode neće proći.

Na kraju je admiral Domazet najavio kako će se u budućeo svim važnijim temama čuti mišljenje Zbora.

-Ako se u bilo kojoj državi svijeta okupi gotovo 50-ak generala, onda je poruka da u toj državi nešto nije u redu. Od ovog trenutka će se u Hrvatskoj o svakom važnom pitanju čuti i naše mišljenje, zaključio je Davor Domazet Lošo.


R.H.