Agencija ''Prizma istraživanja'' provela je istraživanje o etničkom, odnosno nacionalnom izjašnjavanju građana na predstojećem popisu stanovništva u BiH.


Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1563 građanina Bosne i Hercegovine, u oba entiteta, Brčko Distriktu, u 18 zemljopisnih  regija i 52 općine u Bosni i Hercegovini. Kako je ocijenjeno, uzorak za ovo istraživanje dizajniran je na istim načelima, kao i uzorak za probni popis stanovništva.

Građani koji su od strane provoditelja ove ankete pitani o nacionalnosti dali su odgovore na temelju kojih se procjenjuje da je broj Bošnjaka i Srba veći nego 1991. godine, dok je broj Hrvata skoro prepolovljen u odnosu na popis iz 1991.

Naime, 49,5 posto anketiranih građana BiH izjasnilo se Bošnjacima, 10,6 posto je Hrvata, a skoro 33 posto Srba. Bosancima se izjasnilo  4,3 posto anketiranih,  manjinama 0,6 posto, muslimana 0,4 posto, katolika 0,9 posto, dok se 0,8 posto građana nije htjelo izjasniti o navedenom pitanju.

Inače, prema popisu stanovništva iz 1991. godine u BiH je bilo 43,47 posto Muslimana, 31,21 posto Srba, 17, 38 posto Hrvata i 5,54 posto Jugoslavena, što ukazuje da je u dva posljednja desetljeća broj Hrvata skoro prepolovljen dok je broj Bošnjaka i Srba narastao.

Danas, 17 godina nakon završetka rata na području entiteta Republike Srpske nedostaje oko 92 % katolika, uglavnom Hrvata, a u entitetu Federacija  BiH oko 35 % katolika–Hrvata, priopćila je prije nekoliko dana  Komisija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine „Justitia et pax“.


M.B.