Akcija za bolju Hrvatsku oglasila se priopćenjem za javnost u kome su osudili sve su učestaliji pozivi mladeži neka napuste Hrvatsku i svoju egzistenciju potraže u nekim drugim zemljama.


"U posljednje vrijeme sve su učestaliji pozivi mladeži neka napuste Hrvatsku i svoju egzistenciju potraže u nekim drugim zemljama jer tamo gdje su rođeni i odrasli za njih nema budućnosti. Takve poruke, osim što pokazuju svu tragičnost sadašnjice, iznimno su pogubne za budućnost hrvatskog naroda. Niti najveće i najbogatije države svijeta ne odriču se olako svoje mladeži, pa zašto to onda i za čije interese čine vladajuće garniture u Hrvatskoj? Kome to odgovara da Hrvata bude što manje iz generacije u generaciju i može li si jedan mali narod kao što je hrvatski priuštit ovakav odnos prema budućnosti?

Nedavno provedeni popis stanovništva donio nam je alarmantnu demografsku sliku Hrvatske, no vladajuća politička elita, i ova koja trenutno vlada i ona koja je vladala posljednjih desetak godina, ne čini se ni najmanje zabrinuta. S obzirom kako godinama svjedočimo općem nemaru prema nacionalnim interesima spomenutih političara, možemo s punim pravom zaključit da je demografska propast Hrvatske tek jedan dio plana uništavanja Hrvatske kao samostalne države i Hrvata kao nacije.

No kako bi ipak ne bi izgledalo da ništa ne rade, vladajući umovi osmislili su strategiju poboljšanja demografske slike Hrvatske i prezentirali ju na Nacionalnom forumu nazvanom „Demografija - uvjet hrvatske budućnosti“ na kojemu pokrovitelj Foruma, predsjednik Josipović oduševljeno izjavljuje: „Pred nama su dvije velike zadaće, a to je rad na pronatalitetnoj politici te osmišljavanje politike koja će privući strane građane. Vrijeme uskogrudnosti je prošlo, Hrvatska ima dovoljno snage i kapaciteta da prihvati mlade intelektualce koji će sasvim sigurno doprinijeti razvoju pronatalitetne politike Hrvatske“,

To je dakle plan gospodine predsjedniče?! Mlade Hrvate poslat u svijet neka tamo potraže bolju budućnost, a Hrvatsku naselit stranim građanima, jer Hrvatska nije uskogrudna nego puna kapaciteta za prihvat svakoga tko se sjeti u njoj živjet. Da li Vam je palo na pamet, Vama i Vašim mudrim savjetnicima kako te kapacitete iskoristit pa zadržat hrvatsku mladež u Domovini i koristiti njihov intelekt i elan za boljitak Hrvatske, a ne za boljitak neke druge države koja nije ulagala niti lipe u njihov razvoj? Vaši kukuriku kolege nisu se sjetili da budućim majkama omoguće financijske i druge uvjete koji bi im omogućili rađenje i  odgoj većeg broja djece, pa bi useljavanje bilo nepotrebno. Ali su se zato sjetili da kroz zdravstveni odgoj provuku ideologiju koja dovodi do još većeg smanjenja nataliteta.

Hrvatska je kroz svoju povijest uvijek bila širokogrudna i pružala je dom i utočište svima kojima je to bilo potrebno, a zauzvrat je dobila to da su isti ti doseljenici s vremenom preuzimali vlast progoneći svoje domaćine i svojatajući njihovu zemlju kao svoju. Nakon svake takve širokogrudnosti ostali smo bez jednog dijela teritorija, a o nestanku stanovništva s vjekovima hrvatskih prostora da i ne govorimo.

Najočitiji primjer tomu je vrijeme nakon drugog svjetskog rata kada su Vaši ideološki uzori protjerali Hrvate i Folksdojčere s njihove djedovine i istu naselili došljacima iz cijele bivše Jugoslavije. „Slučajno“  je nacionalnost doseljenih uglavnom ona koja je tvrdila da je to njihova zemlja i „slučajno“ su baš ti došljaci dobivali najbolju zemlju i najbolja radna mjesta, dok je domaći hrvatski narod ili prognan politički i ekonomski ili osuđen na preživljavanje.

Nakon pedesetak godina došljaci su zaključili kako je taj dio Hrvatske njihov i da samo oni imaju pravo tamo živjet pa su te svoje zaključke argumentirali puškom i nožem. Istina plan im nije uspio, no bez obzira što su rat izgubili, širokogrudni Hrvati oprostili su im i pokolj i razaranje i pustili ih da mirno nastave život na otetoj zemlji, ali opet nakon dvadesetak godina oni tvrde da je to njihova zemlja i traže na njoj neka svoja, nigdje u svijetu priznata prava, koja se još k tome temelje upravo na ranijem protjerivanju hrvatskog življa. Trebamo li to još koji put ponovit da bi dokazali (kome?) kako nismo uskogrudni ili smo ipak nešto naučili od povijesti?

Hrvatska doista ima snage i kapaciteta za mlade, bili oni intelektualci ili obrtnici ali tu snagu i kapacitete treba znati pokrenut i stavit na raspolaganje onima koji su rođeni i obrazovani u Hrvatskoj, a tek onda ako ih nema dovoljno pozivati strance da svojim znanjima i sposobnostima obogate Hrvatsku.

Obećavanje mladima da će uskoro moći radit u EU, naravno da je prevara jer tko je htio i do sada je mogao tamo radit, a i uspostavljena su ograničenja i kroz kvotu zapošljavanja i kroz cijenu rada koja je ista kao u zemlji iz koje radnik dolazi. No, nije to glavni problem, već pitanje na koje dosadašnje političke elite nemaju odgovora, a to je ZAŠTO bi naši mladi morali ići radit i potucat se po stranim zemljama, odvojeni od svojih obitelji, prijatelja i kraja svog odrastanja. Mi znamo odgovor. Obećavaju  zapošljavanje u drugim zemljama, zato jer su nesposobni, nesposobni osigurati im radna mjesta u Hrvatskoj.

Niti HDZ niti Kukuriku koalicija nisu dosad pokazale ni znanje ni volju stvorit od Hrvatske zemlju u kojoj će se živjet od vlastitog rada i  stvarat nove vrijednosti za buduće generacije. Sve što smo vidjeli od njih je rasprodaja svega što je bilo na prodaju i život na kredit. Krajnje je vrijeme da se i jednima i drugima zahvalimo na svemu i da Hrvatskom konačno vladaju oni koji su ju stvarali i sanjali kao zemlju sretnih ljudi koji svoju sreću više neće tražit pod tuđim nebom.

Krajnje je vrijeme da se u Hrvatsku vraćaju oni koji su iz nje davno protjerani, a ne da se zbog nesposobnosti i nebrige nenarodnih političara, svakodnevno događa novi egzodus Hrvata.", kaže se u priopćenju Akcije za bolju Hrvatsku koje je potpisao mr. Željko Cvrtila.


M.M.