Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je odluku kojoj će se razveseliti svi oni kojima je famozna ACTA bila potpuna besmislica. Sud je naveo da su monopoli na autorska prava u potpunoj suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima, barem po onome kako se definiraju unutar Europske unije i većini svijeta.

Posljedice ove odluke osjetit će se s vremenom. Više nije moguće osuditi nekoga samo zato jer je prekršio monopol, odnosno nečija autorska prava. Ljestvica je podignuta iznimno visoko i da biste bili osuđeni morate učiniti bitno "strašnije" stvari od "skidanja" sadržaja nekog filma s interneta. Točnije, morat će vam se dokazati još pokoja stavka. Primjerice, ako se na sudu dokaže da ste tuđa autorska prava koristili za ostvarivanje zarade. No ako ih "samo" dijelite ili "skidate", trebali biste proći neokrznuto.

Uz rečeno, vlasnici autorskih prava morati će svoje vlasništvo bolje zaštititi. Sve što bude nezaštićeno na internetu biti će smatrano slobodnim, smatraju pravni stručnjaci koji su imali priliku vidjeti ovu odluku.

- Ovo je značajan pomak unaprijed. Duže vrijeme sam upozoravao na ove suprotnosti i drago mi je što je sve došlo do relevantnog suda, koji je donio jedinu moguću razumnu odluku - rekao je osnivač prve piratske stranke Richard Falkvinge.

Uz to, Falkvinge je dodao da valja biti posebno oprezan u interpretaciji odluke suda. Nikako se ne smije pomisliti da se sada može slijediti princip "besplatno za sve", ali je donesena odluka "pobjedonosna" zbog dvije bitne stvari, a to je da kršenje monopolskih autorskih prava nije dovoljna za osudu i da se ta autorska prava nalaze u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima.

M.B.