Na dnevno političkoj sceni Bosne i Hercegovine posljednjih dana primjetna je „javna ofenziva“ američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona. Nakon više mjeseci „oku manje vidljivog djelovanja“, Moon je preplavio medijski prostor širokim dijapazonom poruka koje odašilje ovih dana.


Prvo je imao javnu polemiku sa Miloradom Dodikom nakon što je, boraveći u Bijeljini u posjetu BN Televiziji, poručio da se „građani BiH moraju odlučnije boriti protiv korupcije i kriminala, naglašavajući da se “svaki sustav može srušiti i promijeniti”. U javnosti je ova izjava protumačena kao izravan poziv američkog veleposlanika građanima BiH da se pobune protiv vlasti koje ne rade u njihovu korist. Na to je Dodik ekspresno odgovorio tvrdnjom i optužbom da je „američki veleposlanik  bio u posjetu medijskoj kući čiji je vlasnik ranije bio osuđivan za utaju poreza te je odatle pozivao na borbu protiv korupcije i kriminala. To je, kako je istaknuo Dodik, „neprimjereno za jednog veleposlanika da se na taj način miješa u unutarnje stvari jedne zemlje“.

Zatim je Moon, osvrćući se na nedavnu odluku Vijeća ministara BiH, koje je usvojilo izmjene Zakona o RTV sustavu, što vodi k pokretanju novog kanala na hrvatskom jeziku, kazao da je, citiramo, „takva odluka neprihvatljiva“. Prema njegovim riječima, javne servise treba pokretati na principu regija, a ne etničkih skupina.

Idemo dalje -  ovih dana američki veleposlanik u BiH uz „support“ šefa Promatračke Delegacije EU u BiH Petera Sorensena daje izjavu o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH u kojoj, pored ostaloga, stoji:  “HDZ BiH i HDZ 1990 te Živko Budimir trebaju odustati od nerealnih zahtjeva. Ponovljeni zahtjevi HDZ BiH i HDZ 1990 za smjenu Živka Budimira ne doprinose izgradnji povjerenja neophodnog za postizanje pozitivnog rješenja. Što se tiče Budimira, nerealno je zahtjevati usvajanje određenih zakona ili stavljanje veta na izbor ministara u Vladi. Nitko nema koristi od ove pat pozicije koja se nastavlja. Sad treba da vidimo dogovor koji istinski služi interesima građana Federacije BiH” stoji u izjavi Moona i Sorensena.

Odmah nakon toga, „svita“ koja podupire Živka Budimira, brže – bolje je pozdravila tu izjavu te javnosti protumačila „što to Moon ustvari želi“ istaknuvši, citiramo: ”Trenutačna politička situacija u Federaciji BiH je takva da niti jedna strana, odnosno četvorka u kojoj su HDZBiH, HDZ 1990., SDP i SBB, ali i postojeće stranke koje su potpisale Platformu i obnašaju vlast – SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, nemaju u potpunosti kapacitet za donošenje odluka u Parlamentu Federacije BiH, odnosno onih odluka koje po Ustavu FBiH pripadaju predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH Mirsadu.  Zalažemo se za kohabitacijsku vladu ovih sedam stranaka kako bi se ublažila ova kriza do općih izbora 2014. godine. Ona stranka ili pojedinci koji neće sudjelovati u kohabitacijskoj vladi, a nemaju neka druga rješenja, ne trebaju niti sudjelovati u toj Vladi FBiH“.

Nakon rekonstrukcije Vlade FBiH, na „dnevni red“ ovih dana dođe i situacija u Gradu Mostaru, odnosno pregovori koji se vode u OHR-u. Veleposlanstvo SAD u BiH razočarano je odlukom Gradskog odbora SDA Mostar da ne sudjeljuju u razgovorima o Mostaru, čiji je domaćin bio OHR, ocjenjujući kako umjesto konstruktivnog rada taj odbor izbjegava odgovornost, okrivljujući međunarodnu zajednicu.

>>Patrick Moon o stanju u Mostaru: 'Postupci SDA bacaju sumnju na njihovu opredijeljenost za pronalaženje rješenja'

Kada smo već kod pregovora u OHR-u glede Grada Mostara, javnost treba znati kako je u ovom trenutku odluka Ustavnog suda BiH nebitna, jer stranci imaju svoje rješenje.

OHR je svojim prijedlogom podijelio Mostar na tri općine, tj. Mostar je grad s tri općine koje imaju svoja vijeća i široke ovlasti. Tako bi u budućnosti trebao izgledati ovaj grad prema planu OHR i manjih stranaka koje pokušavaju nametnuti ovakvo rješenje. Ovako bi se mogao sublimirati posljednji sastanak u OHR-u o temi izmjene Statuta Mostara.

S ovim stavom OHR je praktično ušao u posljednju fazu pregovora, iako niti jedna prijašnja faza nije riješena.

Poražavajuća je činjenica kako na posljednjem sastanku nitko osim predstavnika HDZ BiH i HDZ 1990 nije spomenuo razlog zbog kojeg se mijenja Statut Mostara - presuda Ustavnog suda BiH. OHR i bošnjački političari presudu Ustavnog suda BiH tretiraju kao odluku koju je donijela neka mjesna zajednica, a ne najviša pravosudna institucija u državi.

Niti jedna od vodećih hrvatskih stranaka u BiH nije spremna dijeliti Grad Mostar. Poražavajuće zvuči činjenica kako je na posljednjoj sjednici termin “više općina u Mostaru” postao legitiman, te kako će se on vjerojatno koristiti i na budućim sastancima. Jedini problem Inzkovog zamjenika Moorea, inače Amerikanca, je činjenica da Hrvati ne pristaju na takvo rješenje.

Za kraj ostavljamo ono „nevidljivo“ djelovanje Moona i suradnika – preko određenih tiskanih medija intenzivno posljednjih dana odašilju poruke, odnosno, te tiskovine koriste za strateško upravljanje informacijama s jednom, vrlo jasnom „zvučnom“ porukom -  „Amerika je odlučila završiti svoj nezavršeni posao u Bosni i Hercegovini“, odnosno,  pokrenuto je “kotrljajuće kamenje” koje će BiH okrenuti na sasvim drugu stranu do listopada 2014. godine kada će se održati redoviti Opći izbori. Upućuju se poruke „ozbiljnog pospremanja u ovoj zemlji“.

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon službeno je ovih dana priopćio, nimalo slučajno preko svog bloga, da je formirao tim za preuređenje, odnosno preustroj Federacije BiH.

>>Veleposlanik SAD-a u BiH odabrao članove ekspertne skupine za preustroj Federacije BiH

U tekstu „ Federalna reforma: Zadovoljavanje potreba i zaštita prava svih građana”, Moon, pored ostalog, ističe: „ „Građani (a ne konstitutivni narodi, op.a.) Federacije vjeruju da se Federacija može i treba promijeniti nabolje. Iako mi vjerujemo da je reforma Federacije nešto što je, očigledno, neophodno, ja sam uvijek naglašavao da lokalne vlasti, pravni stručnjaci, lideri civilnog društva i građani trebaju biti ti koji će preuzeti odgovornost za vođenje i provođenje reformi. Neki kažu da jedino pristup “odozgo nadolje” iz međunarodne zajednice može dovesti do promjene, te ideju o reformi koju bi vodili građani čak nazivaju naivnom. A ja mislim da je istina upravo suprotna. Prijašnja nastojanja da se reforma provede fokusirala su se na podsticanje političara i lidera u vlasti da sami postignu kompromis. Nažalost, ta nastojanja su doživjela neuspjeh“.

Nadalje ističe: „Zato smo mi otpočeli razgovore o reformi Federacije na drugačiji način: primjenom principa “odozdo nagore”, da bismo podstakli inkluzivnu diskusiju i proces. I građani reagiraju na to. Neki šalju opsežne planove, dok drugi jednostavno nude potporu.Moje veleposlanstvo je okupilo skupinu poznatih i uvaženih pravnika i stručnjaka kako bi pomogla da ovaj proces napreduje i da se artikuliraju konkretne opcije za reformu. Ova će grupa pregledati sve do sada pristigle prijedloge i preporuke i pažljivo razmotriti sve opcije za poboljšanje funkcionalnosti, efikasnosti i isplativosti Federacije. Ona će djelovati neovisno, te će organizovati sastanke i razgovore sa različitim pojedincima i grupama, uključujući odgovarajuće zvaničnike u vlasti čiji je cilj također poboljšanje stanja u Federaciji. Zamolio sam ovu ekspertnu grupu da se fokusira na prijedloge koji su politički pragmatični i koji bi mogli dobiti široku podršku svih građana. Isto tako, zamolio sam ih da ne uzimaju u razmatranje reforme koje bi dalje dijelile BiH“.

Članovi ekspertne skupine su sveučilišni profesori Mirjana Nadaždin Defterdarević i Mile Lasić, Vehid Šehić te bivši predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak, bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Kasim Trnka te suradnik Zlatan Begić.

Ekspertna skupina bi trebala obraditi sve pristigle prijedloge o reformi Federacije BiH, kako bi ih sistematizirali za izradu prijedloga za ustavne reforme koji će ovoga ljeta biti predstavljeni najvišim dužnosnicima vlasti i političkim čelnicima, objavio je Moon . On je pojasnio da je Federacija BiH ‘previše složena, previše skupa i ne služi najboljim interesima građana’.

Samo naivni su bili iznenađeni kada je Moon u svoj famozni tim pozvao i Krešimira Zubaka, lika koji je suotac ovakve glomazne strukture Federacije BiH. Zubak je jedan od inicijatora provedbe ideje „Svi ustavni na svakom pedlju  BiH“, koja u teoriji zvuču super dok je u praksi dovela do tog da su Hrvati u RS-u ostali treći narod i nebitni kao i prije te reforme dok su u Federaciji postali drugorazredan narod izgubivši nacionalni veto i pravne poluge moći koje su imali prije tog.

Netočno je da je Zubak odbio "parafirati" Daytonski sporazum u Daytonu. Predsjednici Republike Srpske i Federacije nisu predviđeni potpisnici sporazuma.  Kada se sporazum potpisivao u Parizu (kada je ustvari i stupao na snagu) isti taj Zubak ga je potpisao! Stoga je sva njegova naknadna pamet i hvalisanje oko odbijanja stavljanja potpisa bespredmetna. Razlog je - nije ni predviđeno da ga oni potpišu.  Potpisali su ga Tuđman, Milošević i Izetbegović.


Podsjećamo javnost kako je Krešimir Zubak potpisao 14. prosinca 1995. godine u Parizu Daytonski sporazum, koji je u sebi sadržavao tragična politička rješenja za hrvatski narod u BiH, te je 2002. godine jedini dao svoj pristanak i potpis na Petritscheve nametnute izmjene Ustava u kojima se famoznom formulom 8-5-3 hrvatski narod u BiH doveo u drugorazredan položaj u Federaciji BiH i trećerazredan položaj u Republici Srpskoj, a da ne spominjemo brojne međunarodne sporazume koje je potpisao: Rimski, Bečki, Bonnski i dr. nakon kojih su Hrvati u BiH nadalje gubili dio po dio svoje suverenosti i ravnopravnosti.

Danas predstavnici vodećih hrvatskih stranaka u BiH to moraju mijenjati i popravljati kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost i suverenost.

Hrvatski narod u BiH „s nestrpljenjem očekuje kakva će rješenja iznjedriti ovaj Moonov ekspertni tim, s Krešimirom Zubakom na čelu“. Do tada, dragi naši čitatelji, i vi možete podijeliti svoje mišljenje o reformi Federacije BiH izravno sa ekspertnom skupinom putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Mišo Relota