Sabor danas raspravlja o povećanju trošarina na duhanske proizvode, alkohol, električnu energiju i energente. HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić je najnovija poskupljenja "ukalupio" u novi bećarac: 'Krmača mi oprasila troje, jedno meni, a Liniću dvoje'.


Usklađivanje hrvatskog sustava trošarina za alkohol, duhanske prerađevine, motorna goriva, ugljen, plin i električnu energiju neće hrvatskim građanima i gospodarstvu donijeti znatnija povećanja cijena, osim za duhan i duhanske proizvode gdje trenutno dosta zaostajemo za EU-om, istaknuo je na početku svog izlaganja zamjenk ministra financija Boris Lalovac.

Povećanje trošarina na duhanske prerađevine odvijat će se postupno u tri faze, jer su dogovorena prijelazna razdoblja u kojima bi trebalo riješiti problem sive ekonomije na tržištu duhanskih proizvoda - prva faza je do 1. srpnja ove godine, druga kreće početkom iduće godine, a treća tek krajem 2017. godine.

Glede alkoholnih pića neće biti promjena, tako da se neće uvoditi trošarine na vina, pjenušava vina i pivo, već će se plaćati samo na neke međuproizvode, poput etilnog alkohola, istaknuo je Leovac.

Vezano za motorna goriva, iz Vlade poručuju kako je Hrvatska dobar dio toga pitanja riješila odlukom da se naknade za Handu (Hrvatsku agenciju za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata), evidentiraju kao trošarine, pa je za usklađenje ostalo samo 10 lipa razlike na dizel goriva, te povećanje od 20 lipa za kerozin, što će imati utjecaj na zračne prijevoznike.

Hrvatska dosad nije imala trošarine na energente poput struje, ugljena ili prirodnog plina pa tu mora provesti dosta promjena, no, kako obećavaju iz Vlade, to građanima neće donijeti poskupljenja.

Kod gospodarstva poskupljenje bi trebalo biti minimalno, za jedan do dva posto, i to samo u dijelu gdje se plin ili ugljen ne troše u procesu proizvodnje što ne bi trebalo utjecati na izlazne cijene, niti na poslovanje tvrtki, ističu iz Vlade.

Rasprava je vođena u tonu prepirke između oporbe i vladajućih igčavnom oko poskupljenja koje su građani već iskusili te koja će iskusiri zbog većih trošarina na određene proizvode.

Brojne primjedbe HDZ-a na uvođenje trošarina iznosila je Martina Dalić, kao a  i HDSSB-ov zastupnik  Dinko Burić,  koji su za tešku situaciju okrivili Vladu, premijera i ministra financija koje su nazvali neposobnima.

Burić je na koncu dodao kako se u Slavoniji već pjeva novi bećarac: 'Krmača mi oprasila troje, jedno meni, a Liniću dvoje'.


M.M.