Ruski eksperti su, na osnovu dokumenata američke Središnje obavještajne agencije, ruske obavještajne službe i još nekoliko izvora, načinili zemljovid Europe 2035. godine, prema kojoj će nestati BiH i Bjelorusija, dok će biti formirana velika Albanija, tvrdi RTS.


Na osnovu analiza ekspertnih skupina, na čijem čelu se nalaze Zbigniew Brzezinski i Samuel Huntington, ruski stručnjaci su ocijenili da će BiH podijeliti Srbija i Hrvatska, dok sa jačanjem islamskog faktora, posebno u Francuskoj, postoji mogućnost da se u Europi pojavi lobi za ukidanje državnosti BiH.

Nestanak BiH će biti kompenziran nastankom velike Albanije

”Teritorij BiH može biti podijeljen između Srbije i Hrvatske, što je slučaj kada Beograd i Zagreb, ipak, mogu naći zajednički jezik”, ocjenjuju ruski stručnjaci.

Kao kompromis za Tursku, doći će do političkog ujedinjenja Albanije, koja osim pripajanja Kosova može dobiti i zapadne dijelove Makedonije, što je više nego vjerojatno, ako se uzme u obzir da stanovništvo te zemlje 30 posto čine Albanci, prenose ruske stranice pisanje lista “Ekspres”. Svoje geografske granice može značajno proširiti Mađarska, koja u povoljnoj političkoj konjunkturi može povratiti dio rumunske Transilvanije, kao i Sjeverni Banat u Vojvodini u Srbiji.

Serija velikih teritorijalnih promjena počet će neovisnošću Škotske

Za gubitak Transilvanije, Rumunjska može dobiti ne samo Moldaviju, bez Pridnjestrovlja, koje će pripasti Rusiji, nego i teritorij južnog dijela Odeske oblasti. Bjelorusija će nestati i postat će dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine. Tužna sudbina, ocjenjuju eksperti, čeka Poljsku, koja može izgubiti etnička njemačka područja Pomeraniju i Šleziju, a ako se dogovore Moskva i Berlin može izgubiti i svoje sjeveroistočne regije, pri čemu bi Rusija ustupila Nijemcima Kaliljingradsku oblast.

Ukrajina bi mogla od Poljske uzeti dio teritorija Podkarpatske i Ljibljinske oblasti. Serija velikih teritorijalnih promjena počet će u Britaniji, gdje će Škotska već ove 2013. godine proglasiti neovisnost na referendumu, što će predstavljati inicijalnu kapislu za ujedinjenje Irske.

Na jugu Francuske će nastati islamska država - Belgija se raspada

Ozbiljne promjene slijede u Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, pa će Katalonci i Baski proglasiti neovisnost od Španjolske, što će imati posljedice i u susjednoj Francuskoj, gdje će početi “raspad multikulturalizma”.

Na jugu Francuske će nastati islamska država, a oblast Lorient će se priključiti Njemačkoj. Raspast će se i Belgija, a Flamanci će se priključiti Nizozemskoj, dok će se Italija raspasti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti neovisnost. Velike promjene se očekuju i na Kavkazu, jer se smatra da Rusija neće moći zadržati Čečeniju i Dagestan.

Kao zaključak, ruski eksperti ističu da ne treba ozbiljno shvaćati ovakve teritorijalne promjene, do kojih može doći samo ako se podudari veliki broj faktora, u prvom redu socijalno-politička nestabilnost u Europi. Međutim, vjerojatnost da će se 2035. godine politička karta Europe približiti ovom obrascu, postoji i to treba u najmanju ruku primiti k znanju.


M.M.