Ovih dana iz tiska je izišla vrlo vrijedna knjiga dr. Ivice Šarca, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koja obrađuje veoma delikatnu temu o Hrvatima Hercegovine 1941. godine. Knjiga je pisana znanstvenim stilom s mnogo građe koja do sada nije uzimana u obzir prilikom obrađivanja ove teme.


Autor nastoji komparativnom metodom, stavljajući naglasak na izvorne dokumente, probiti se kroz šumu nerijetko ideološki obilježenih, pa tako i lažnih, prikaza hercegovačke stvarnosti 1941. godine kako bi došao do pune istine. Upravo je tu i najveće dostignuće ovoga rada: on je logičan, nepristran, nenapadan, reklo bi se bez teških riječi, ali neumoljivo lomi ili pak ispituje različite vijesti, sjećanja, kao i povode zbog kojih je netko pisao na svoj način o događajima u Hercegovini 1941. godine, smatraju kritičari.

Uvidom u tako bogatu i raznovrsnu, a u velikoj mjeri dosada nekorištenu izvornu građu; isključivo znanstvenim pristupom povijesnoj stvarnosti; hrabrim suočavanjem s ideološkim pristupima ratnoj stvarnosti, bez obzira s koje strane dolazili; dosljedno provedenom metodologijom rada; i sukladno svim navedenim prednostima po svojim rezultatima ili zaključcima ovo djelo možemo uvrstiti među pokazne radove, uzorke kako treba istraživati, pisati i donositi povijesbe sudove i zaključke.

Nakladnik je Crkva na kamenu.

 

D.Š.