Događaj u Borovu selu od 6. siječnja u kojem pripadnici srpske nacionalne manjine s četničkim obilježjima slave Božić po julijanskom kalendaru, ne može i ne smije proći nekažnjeno, smatraju u HČSP-u.


"Hrvatska čista stranka prava zahtjeva od hrvatske policije i drugih pravnih institucija da se slučaj do kraja istraži i procesuira one koji veličaju četničke simbole, te ne poštuju hrvatske državne simbole", kaže se u priopćenju HČSP-a te dodaje kako
"nitko nije protiv slavlja blagdana, pogotovo Isusova rođenja koje bi trebalo donositi mir i toleranciju, a ne srpsku (četničku) provokaciju koju je štitila hrvatska policija".

U HČSP-u zamjeraju što je kolonu automobila sa srpskim zastavama i kokardama, štitila hrvatska policija, ističući kako je "previše krvi proliveno, hrvatskih života u temelje hrvatske slobode utkano da bi netko provocirao i vraćao kokardu u hrvatski simbol slobode – Grad Vukovar".

"Logori, progoni, ubojstva, srpska maltretiranja u vrijeme Domovisnkog rata, a sada provokacija te slavlje i veličanje agresorskih simbola, oštro osuđujemo i pozivamo sve mjerodavne institucije Republike Hrvatske da poduzmu pravne sankcije i kazneno progone one koji se i dalje nadahnjuju na mučeničkoj hrvatskoj krvi", kaže se u priopćenju Hrvatske čiste stranke prava koje je potpisao Ivan Pavić, član Glavnog stana.

 

M.M.