Na okruglom stolu Večernjeg lista, organiziranom u povodu izdavanja knjige profesora filozofije sa Sveučilišta u Hong Kongu Nevena Sesardića "Iz desne perspektive" raspravljalo se o tome što desnica danas predstavlja u Hrvatskoj.

Uvodničar, komentator Večernjeg lista Zvonimir Despot kazao je da je tema knjige pogođena i provokativna.

– Interes je takav zato što u Hrvatskoj nedostaje kritičkog razmišljanja što je desnica. Sve se svodi na dnevno-političke rasprave i obračune, a u društvu i u medijima su glasniji oni koji zastupaju drugo mišljenje – kazao je Despot te dodao kako stranke koje se nalaze na desnom spektru "nisu prava desnica", prenosi Večernji list.

Despot smatra da postoje dva razloga što u Hrvatskoj ne postoji prava desnica, a to su da smo "demokraciju počeli učiti 90-te godine", a drugi je zato što je komunistički režim nakon 1945. godine "eliminirao građansku opciju" koja je predstavljala opasnost. Smatra da se desetljećima desničare negativno etiketiralo, a tako je i danas.

– I danas etikete služe za diskvalificiranje. Desničar je zaostao, nastran, ne korespondira sa suvremenim svijetom – rekao je Despot i kao primjer naveo ministara obrazovanja Jovanovića i njegov način raspravljanja o zdravstvenom odgoju.

Lijeva ideologija prevladava u Hrvatskoj i svijetu

– Sesardić donekle prihvaća opis da je desničar primitivan i zaostao, ali opisuje i ljevičarski primitivizam – rekao je drugi uvodničar Željko Ivanković te dodao kako autor piše o tome da desnica zagovara nacionalni totalitarizam, a ljevica socijalni totalitarizam. Autor knjige Neven Sesardić kazao je da u Hrvatskoj i svijetu vlada svojevrsno ideološko jednoumlje.

– Dokazano je da postoji kriva predodžba o desnici, među ljudima koji su ljevičari – rekao je Serdarić i dodao kako lijeva ideologija prevladava u medijima u svijetu.

– Svi imaju krive predodžbe. Ljevičari krivo vide desničare, a desničari ljevičare – kazao je Sesardić i dodao da je američko istraživanje pokazalo da ljevičari imaju najviše pogrešne predodžbe o drugoj strani.

Nakon 1945. su svi kvalitetni desničari likvidirani

Pisac i prevoditelj Tomislav Sunić kazao je da desnica u Hrvatskoj ima negativnu konotaciju, jer su nakon 1945. godine svi kvalitetni desničari likvidirani te dodao da se slična stvar dogodila i u Njemačkoj te Francuskoj.

Večernjakov kolumnist Milan Ivkošić desnicu je pokušao opisati kroz svoju "teoriju normalnosti" – Je li ono što ja smatram normalnim desno? Ljevičari će reći da je to desno – rekao je Ivkošić i dodao kako se ne može reći da Tito nije bio zločinac te da komunisti nisu napravili sustav sličan fašističkom.

– Takve stvari treba gledati kroz činjenice, a ne kroz ideologiju – dodao je Ivkošić.

– Tita slave i Josipović i Jelena Lovrić. Kada bi se sve što sam rekao svrstalo u normalnost, mimo lijevog i desnog, tada bi problem ljevice i desnice bio tehnički. Svodio bi se na proračun, različite socijalne politike – rekao je Ivkošić i dodao da se uz ovakvu ljevicu u Hrvatskoj to neće dogoditi.

– Sada imamo ideologizaciju društva na svim poljima. Počevši od Bleiburga do zdravstvenog odgoja. Vlast nema nikakav mehanizam da Hrvatsku pokrene i napravi državom 21. stoljeća, nego se samo vodi po ideologiji – kazao je Despot u raspravi pred prepunom dvoranom koja je u nekim trenucima pljeskala govornicima, dok im ponekad nije bilo drago što čuju. Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević smatra da odnos lijevo-desno izmiče iz polja ekonomije jer se ona prepušta tzv. tehnokratima "koji imaju drugu filozofiju koja nije ekstremno lijeva ili desna, nego liberalna".

U Hrvatskoj su sada na vlasti skojevci i djeca udbaša

Sesardić je objasnio da u nekom smislu desnicu opisuje osjećaj pripadanja nekoj grupi.

– Među ljevičarima je teško pronaći neku lojalnost prema grupi. Ljevičari inzistiraju na pravednosti i osjećaju prema slabijima – rekao je Sesardić dok na desnici postoji lojalnost prema vlastitoj grupi.

– Desnica je kompleksnija jer angažira više vrijednosti nego ljevica – rekao je Sesardić i dodao da se to pokazalo i u prijelomnim trenucima naše povijesti.

– Stvorena je mantra da je buržoazija uvijek desnica. U Hrvatskoj su sada na vlasti skojevci i djeca udbaša – kazao je pisac i prevoditelj Tomislav Sunić.


R.H.