Primjer  Bolivije  kazuje kako su  Hrvati predodređeni za borbu  protiv komunističkog terora u svim dijelovima svijeta.

U Boliviji živi hrvatska iseljenička zajednica koja prema procjena broji oko pet tisuća osoba i svi su oni posljednjih godina izloženi  udarima tamošnjeg komunističkog predsjednika Eva Moralesa.

Prvo se Moralesovoj diktaturi suprotstavio tamošnji  veleposjednik i uzgajivač soje  Branko Marinković, čija je zemlja nakon toga konfiscirana a koji je zbog toga  bio  prisiljen  otići u izgnanstvo .

>>Bolivija: Hrvat Branko Marinković optužen za urotu protiv Eva Moralesa

U otvorenoj borbi protiv političkih neistomišljenika, bolivijska je policija 2009. upala u hotel u gradu Santa Cruz  i ubila trojicu Marinkovićevih sljedbenika, među kojima i  Bolivijca Jorgea Eduarda Rosu Floresa zvanog Čiko, inače veterana Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Nakon Floresovog ubojstva  bolivijski Glavni državni tužitelj podigao je optužnicu protiv 39 osoba optuženih za terorizam i urotu protiv predsjednika Eve Moralesa a među optuženima je i hrvatski državljanin Mario Tadić.

Prema informacijama koje smo dobili iz Južne Amerike, hrvatska diplomatska služba na tom kontinentu do sada nije pokazala nikakav  interes zbog činjenice da hrvatski državljanin leži u bolivijskom zatvoru, gdje godinama čeka politički proces.

-Smatramo da bi pritisak hrvatske diplomacije mogao ići u prilog pravičnom suđenju, smatraju predstavnici hrvatske iseljeničke zajednice u Argentini od kojih smo dobili ovu informaciju.

Oni također ističu kako je komunistički režim Eva Moralesa organizirao strahovitu medijsku kampanju protiv Hrvata čiji je temeljni cilj pokazati ostalima što se događa s ljudima koji se protive njegovoj komunističkoj vlasti.

- Iz Bolivije svakodnevno dobivamo informacije kako je tamošnja državna televizija kroz priloge o borbi za iskorjenjivanjem ustaša i fašizma okomila na cijelu hrvatsku zajednicu u toj zemlji, tvrdi naš sagovornik, ističući kako bi hrvatsko MVP trebalo reagirati u ovom slučaju, pogotovo u slučaju zatočenog hrvatskog državljanina Marija Tadića.

Međutim, teško je takvo što očekivati. Naime, bivši predsjednik Stjepan Mesić i njegov vanjskopolitički savjetnik Budimir Lončar bili su otvoreni simpatizeri politike Eva Moralesa a procjenjuje se da njihove stavove dijeli i aktualna ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

 

M. Tomić