"U nedjelju, 16. prosinca ove godine, navršit će tužna 21. obljetnica strašnog srpskog masakra 21-og hrvatskog civila i teškog ranjavanja jednog hrvatskog civila u naselju Joševica kod Gline, jednog od najvećih i najtežih srpskih ratnih zločina u Domovinskom ratu čiji nalogodavci i počinitelji još uvijek, 17 godina nakon završetka Domovinskog rata, nisu kažnjeni, te slobodno i mirno žive, šetaju se među nama i prkose ljudskim zakonima i pravdi", priopćeno je iz
Agencija za istraživanja i dokumentaciju ratnih sukoba.


U povodu te tužne obljetnice, uz obavezu odavanja dužne počasti žrtvama i molitvu za njih, Agencija za istraživanja i dokumentaciju ratnih sukoba Sisak želi skrenuti pozornost javnosti, ne samo na činjenicu da se 16. prosinca 1991. Godine u Joševici kod Gline dogodio nekažnjeni srpski ratni zločin, nego i ukazati na činjenicu kako nadležne pravosudne institucije Republike Hrvatske imaju vjerodostojne informacije o počiniteljima.

Iz Agencija za istraživanja i dokumentaciju ratnih sukoba napominju da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u dokumentu upućenom bivšem Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 18. srpnja 2011. godine, ur.broj: 519-03/1-2-11-2, navelo „da je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, nakon dovršene istrage, 21. listopada 2010. godine, podiglo optužnicu pred Županijskim sudom u Sisku protiv DUŠANA ŽARKOVIĆA, MIRKA JEDNAKA, BOGDANA JEDNAKA, GEORGA NASHIDA KAMALA, MIROSLAVA MALOBABIĆA I DEJANA SLADOVIĆA zbog kaznenog djela ratnog zločina počinjenog 16. prosinca 1991. godine nad stanovnicima Joševice pokraj Gline".

Optužnicom se, prema tom dokumentu Državnog odvjetništva RH, "imenovanima stavlja na teret da su 16. prosinca 1991. godine, kao pripadnici 'Izviđačko-diverzantske grupe', paravojne skupine tzv. SAO Krajine, sa sada pokojnima DUŠKOM MALOVIĆEM i SINIŠOM ŠEOVIĆEM, nakon što su naoružani ušli u selo, te ulazili u kuće, iz neposredne blizine usmrtili 21-og stanovnika sela hrvatske nacionalnosti, dok su jednu osobu teško tjelesno ozlijedili".

"Također napominju da su prije tog strašnog ratnog zločina, pripadnici srpske paravojske u istom naselju ubili tri osobe hrvatske nacionalnosti, ali i da su poslije tog ratnog zločina kojeg se prisjećamo u povodu 21. obljetnice, pripadnici srpske paravojske u Joševici kod Gline ubili još šest osoba hrvatske nacionalnosti, tako da su pripadnici srpske paravojske tijekom Domovinskog rata u Joševici kod Gline ubili ukupno 30 osoba hrvatske nacionalnosti, od kojih jedno dijete staro 16 godina (Pavla Šiftara)", poručuju iz
Agencija za istraživanja i dokumentaciju ratnih sukoba.

Ovom prigodom i na ovaj način, iz Agencija za istraživanja i dokumentaciju ratnih sukoba upozoravju da optuženi počinitelj tog srpskog ratnog zločina DEJAN SLADOVIĆ ima hrvatske dokumente izdane u Belom Manastiru. Prema istim navodima, Sladojević se osnovano sumnjiči i za počinjenje ratnog zločina u naselju Ravno Rašće kod Gline 26. srpnja 1991. godine kada je skupina od sedmero pripadnika srpske terorističke skupine „Šiltovi“ iz Gline, pod njegovim zapovjedništvom, odvela i ubila petoricu Hrvata: NIKOLU i PETRA NOGIĆA, STJEPANA KRKAČA, PETRA LIKOVIĆA i PETRA PAVIĆA.

Napominju također da jedan od počinitelja, KAMAL GEORG NASHID zvani KAMI živi u Beogradu i vlasnik je privatne tvrtke „OLI TRANS CO.“, te da nadležne hrvatske institucije posjeduju podatke o prebivalištima i ostale četvorice počinitelja koji nekažnjeno žive mirno i slobodno.

"Pozivamo hrvatsko pravosuđe da učini sve raspoložive pravne radnje kako bi se počinitelji ovog ratnog zločina uhitili i kako bi im se sudilo, kako bi odgovarali za počinjene ratne zločine", poručuju iz
Agencija za istraživanja i dokumentaciju ratnih sukoba.


R.Horvat