- Nikakve informacije u vezi s Josipom Perkovićem ne mozemo vam dati zbog zaštite tajnih podataka – vrlo kratko je ovih dana odgovorila Claudia Kunzel iz Ravnateljstva Bavarske policije, na sluzbeni upit novinara Dnevno.hr o razlozima uklanjanja tjeralice za Josipom Perkovićem, nekadašnjim čelnikom jugoslavenske UDB-e.

Tjeralica je, podsjetimo, s naslovnice glasila njemačke policije bez ikakvog sluzbenog pojašnjenja uklonjena prije nekoliko tjedana, što je među mnogim hrvatskim iseljenicima u Njemačkoj, ali i u hrvatskoj javnosti, izazvalo razne glasine, pa čak i priče kako su Nijemci pod određenim uvjetima odustali od kaznenog progona osumnjičenika za organiziranje ubojstva poznatog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

>>Tajna diplomacija: Vesna Pusić trazila od Westerwellea povlačenje međunarodne tjeralice za Josipom Perkovićem

Pojedini hrvatski mediji su,podsjetimo, prije toga objavili da je uklanjanje tjeralice za Perkovićem od njemačkog ministra vanjskih poslova zatrazila upravo Vesna Pusić, šefica hrvatske diplomacije.

>>Ante Nobilo: Njemačko pravosuđe je povuklo tjeralicu protiv Perkovića

>>Zvonimir Hodak: Priča o povlačenju izjave od strane Vinka Sindičića samo je 'dimna bomba'

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, u izjavi za riječki Novi list, kazao je kako je od svoga klijenta dobio informacije da je "stvar u Njemačkoj sređena". Mešutim, Nobilov iskaz oštro su demantirali odvjetnik Zvonimir Hodak i Boze Vukušić.

>>Bozo Vukušić: Sindičićevo povlačenje iskaza i tjeralica protiv Josipa Perkovića nemaju dodirnih točaka

Kako je priča o povlačenju tjeralice protiv Perkovića obično zamagljivanje situacije, vjeruje i Petar Penava, dugogodišnji hrvatski emigrant te svjedok u procesu Krunoslavu Pratesu.

- Nije istina da je tjeralica za Perkovićem ukinuta! Ona je i dalje na snazi, što mi je prošli tjedan potvrdio istrazitelj u Zemaljskom uredu Bavarske policije, iz Odjela špijunaze i ubojstava. S tim inspektorom razgovarao sam povodom laznih optuzbi koje su protiv mene, putem zamolbe za pruzanje pravne pomoći, poslali djelatnici Općinskog drzavnog odvjetništva u Splitu, tvrdi Penava.

Prema Penavinoj izjavi, koju je dao novinarima portala Dnevno.hr, on osobno se našao na udaru Perkovićevog klana zbog svjedočenja u predmetu Đureković.

-Oni su od Bavarske policije zatrazili moje saslušanje zato jer sam se, toboze, u rujnu prošle godine novinarima Slobodne Dalmacije lazno predstavio kao član Srpskog revolucionarnog pokreta koji je 'podmetnuo pozar u vojarni u Kninu'. Budući da nemam apsolutno nikakve veze s tim, što su njemački istrazitelji lako utvrdili izlistom svih mojih telefonskih poziva, jasno je da su mi se laznom dojavom htjeli osvetiti Josip Perković i njegovi ljudi, jer sam ih baš nekako u to vrijeme, u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, javno prozvao za zločine protiv hrvatskih iseljenika. Njemački inspektor, s kojim sam o tome razgovarao, kazao mi je da se i iz aviona vidi da mi je optuzba namještena jer im je Telekom potvrdio da nisam zvao navedeni broj. Isti inspektor potom je rekao da tjeralica za Perkovićem nije ukinuta, već me je uvjeravao da će Perković, ali i mnogi drugi umiješani u atentate na Hrvate, uskoro pred njemački sud. Dodao je još da ću ponovno imati priliku svjedočiti protiv Josipa Perkovića – ističe Petar Penava, hrvatski dragovoljac Domovinskog rata i bivši hrvatski emigrant, te svjedok u suđenju Krunosalavu Pratesu, koji u svom iskazu njemačkom sudu tereti i Josipa Perkovića, oca aktualnog savjetnika hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, odnosno bivšeg šefa UDBE za Hrvatsku.

>>"Igre i igrice": Ključnog svjedoka protiv Josipa Perkovića mediji pokušavaju diskreditirati sumnjičeći ga za pozar

Penava je potom pojasnio d se odlučio javiti kako bi iz prve ruke demantirao vijest o ukidanju tjeralice za Perkovićem, nakon što je  pročitao kako je Ante Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića, izjavio da je Njemačka ukinula tjeralicu za Josipom Perkovićem, i to stoga što je Vinko Sindičić, prema Nobilovim riječima, povukao iskaz kojim je teretio Perkovića za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića...

>>Petar Penava: Šefa Udbe poslat ću na dozivotnu robiju

- Ovih dana angazirat ću odvjetnika te ću tuziti Jutarnji list i novinara Gordana Malića, koji je u hrvatske medije prvi plasirao vijest da sam se lazno prestavljao kao predstavnik Srpskog revolucionarnog pokreta, što mi nanijelo veliku štetu i sramotu – zaključio je Petar Penava.


R.H.