Postulator kauze bl. Alojzija Stepinca dr. Juraj Batelja odrzao je predavanje "Blazeni Alojzije Stepinac i Dubrovnik" u četvrtak 30. kolovoza u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.


Pozdravljajući okupljene, generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić spomenuo je da je blazeni Alojzije Stepinac bio u Dubrovniku 1941. godine i predvodio Festu sv. Vlaha. Kronike kazu da je na ovom području bio pet dana. To je godina kada je Dubrovačka biskupija bila bez biskupa jer je biskup Josip Marija Carević bio umirovljen, a kanonici su zamolili zagrebačkog nadbiskupa da dođe i predvodi festu.

Dr. Batelja prikazao je zivotni put blazenog Stepinca s nizom fotografija i dokumenata koje je prikupio. Rekao je kako je Stepinac nastojao doći u Dubrovnik na euharistijski kongres 1937. godine, ali zbog predvođenja nacionalnog hodočašća u Svetu zemlju nije uspio. Spremno je prihvatio u svoju nadbiskupiju dubrovačkog biskupa Carevića kojeg su onda ubili neprijatelji Crkve 1946. godine. Povezanost Stepinca i Dubrovnika vidljiva je i kroz njegove propovijedi gdje on Dubrovnik spominje kao hrvatsku Atenu. "Trojica vaših svećenika hrvatskom narodu obznanili su tu vijest da je umro zagrebački nadbiskup", istaknuo je predavač. Riječ je o trojici tadašnjih kandidata za svećenstvo koje je tog dana, po povratku sa šetnje, dočekao duhovnik, rekao im da je umro zagrebački nadbiskup i poslao ih da zvonjavom zvona s tornjeva zagrebačke katedrale razglase to narodu. To su bili don Jozo Njavro, sada zupnik zupe sv. Andrije na Pilama, i ove godine umirovljeni don Ivo Đanović i don Pero Butigan. Najdublja i najsvjezija povezanost Dubrovnika i Stepinca vidljiva je kroz osobu Marijane Beno udate Brkan koja je ozdravila od cerebralne paralize po zagovoru blazenog Alojzija. Njezina majka ju je, nakon dijagnoze, uzela iz bolnice, odnijela je na Stepinčev grob i napravila zavjet. Dijete je potpuno ozdravilo i to čudo je priznato u postupku za proglašenje Stepinca blazenim. Dr. Batelja okupljenima je predstavio Marijanu koja je bila na predavanju s mamom. Prikazujući fotografije Stepinca u Dubrovniku, dr. Batelja skrenuo je pozornost da je mitra koju je nosio na proslavi sv. Vlaha 1941. godine ista ona mitra s njegovog posvećenja za biskupa, odnosno mitra koja se danas nalazi u vidljivom dijelu njegova sarkofaga u zagrebačkoj katedrali.

Stepinac je neodvojiv od svoje poruke, zelio je nadahnuti novi zivot u savjestima ljudi, to je čovjek koji je ljubio svoj narod nadnaravnom ljubavlju, samo su neke od poruka istaknutih na predavanju. "Stepinac je zadatak. On je jako visoko, izazovan je, uspio se pribliziti evanđelju i preko njega je dotakljiva ona osobnost o kojoj Isus govori u evanđelju. Doslovce, on je svjestan: tko se uhvati za stvorenje, propada s njime, tko se prihvati Stvoritelja, kraljevat će s njime", zaključio je dr. Batelja. Stepinac se nije bojao suda povijesti jer će pred Bogom to sve izgledati drugačije.
Predavanju je nazočio dubrovački biskup Mate Uzinić kojem je na kraju predavanja dr. Batelja darovao komplet knjiga o Stepincu "Blazeni Alojzije Stepinac – svjedok Evanđelja ljubavi". (ika / HRsvijet)