Ugledni hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak u izjavi za HRsvijet pobio je navode Ante Nobila o uzrocima povlačenja optuznice protiv Josipa Perkovića.  Prema Hodakovom mišljenju riječ je o "dimnom bombi" koja neće značajnije utjecati na čitavu situaciju oko Josipa Perkovića.

Prema Hodakovom gledištu čitava ta priča je vrlo dvojbena, pogotovo u djelu navodnog Sindičićevog povlačenja iskaza, koji je teretio Perkovića. Međutim, i ako je to točno, čitava situacija ostaje nepromijenjena, smatra Hodak.

-Priča da je Sindičić povukao svoju izjavu je pravno irelevantna. Ako je na toj izjavi zasnovana presuda za ubojstvo Đurekovica onda njeno povlačenje nema nikakvog stvarnog učinka. Mislim da je priča o povlačenju izjave od strane Vinka Sindičića samo dimna bomba. Razlozi za tu transakciju su puno dublji, kazao je Hodak.

>>Ante Nobilo: Njemačko pravosuđe je povuklo tjeralicu protiv Perkovića

Stvarne razloge povlačenja tjeralice prema Hodakovom gledištu treba traziti unutar ostataka struktura nekadašnjij jugoslavenskih tajnih sluzbi koje su premrezile sve segmente hrvatskog društva.

-Udbaska nomenklantura u hrvatskoj vrlo je čvrsta. Posjeduje relevantne informacije za ucjenu onih koji su na vlasti i koji svojim formalnim utjecajima mogu ishodit povlacenje međunarodne potjernice protiv Perkovića.

I Hodakova gledišta na tragu su već ranije objavljivanih saznanja kako iza otvaranja priče oko povlačenja optuznice, kao i pregovora sa Berlinom, ukazuju kako je "prljavi posao", po svemu sudeći, obavila ucjenjena ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

-Sjetite se samo informacije o ocu Vesne Pusić koji je u vrijeme NDH bio sudac vojnog suda. Informaciju je prvi objavio list čiji je glavni urednik bio istaknuti suradnik UDB-e.Tu se negdje krije i odgovor na vaše pitanje.

>>Tajna diplomacija: Vesna Pusić trazila od Westerwellea povlačenje međunarodne tjeralice za Josipom Perkovićem

Hodak također smatra kako su ovo posljednje dimne bombe iz ove kuhinje.

-Pitanje Perkovića i Mustaća nakon 1.srpnja 2013. riješavat će se Eu pravnim automatizmom.Ovaj slučaj samo potvrđuje staru uzrečicu da je "Udba nasa sudba", zaključio je Hodak.


R. Horvat