Redakciji HRsvijet-a, kao i drugim medijima, stiglo je zanimljivo pismo čitatelja Mirsada Konjhodžića iz Ljubuškog u kome Nedeljka Neđu Galića, glavnu "zvijezdu" kontroverznog filma "Neđo iz Ljubuškog" optužuje za ratno profiterstvo i kriminalne radnje.


Pismo Mirsada Konjhodžića prenosimo u cijelosti:

" Poštovani novinari,

ja sam osobno nezadovoljan proglašenjem Neđe Galića humanistom i dobitnikom nagrade Duško Kondor iz više razloga. Naime, 1993. godine, Neđo Galić jeste proslijedio Garantno pismo za Njemačku ali mi nije proslijedio i 500 DEM (njemačkih maraka (op.red.) koje su mi također stigle za put od sestre, Alise Bešković koja mi je poslala navedeno kako bih se mogao spasiti od ratnih zbivanja u BiH jer nisam želio ratovati ni na čijoj strani.

Ja Vam samo govorim kako je ovakvih slučajeva poput moga bezbroj. Pokojni Neđo Galić jeste Bošnjacima davao garantna pisma, ali je to i masno naplaćivao, a pošto sam ja - Mirsad Konjhodžić, lično poznavao pokojnog Neđu Galića, mogu Vam reći da sam ja nekoliko puta od njega i tražio da mi vrati pare, ali on to nikada nije i učinio kao i brojnim drugim žrtvama rata, pa samo mogu zaključiti kako je on ratni profiter.

>>Katica Milićević: Političke diverzije u Ljubuškom ne rade Bošnjaci nego jugonostalgičari

Dok je bio živ, Neđo Galić nikada nije dozvoljavao da se o tome priča, o tim njegovim "herojstvima" pa je njegova centrala SDP-a iz Sarajeva, vjerovatno čekala da on umre, kako bi mogli od cijele priče napraviti samo cirkus i blamažu. Neđo je znao da bi ga neko kad-tad javno prozvao i zato je tražio anonimnost do svoje smrti (do 2010. god. op.red) ali očito njegova želja za anonimnošću se nije ispoštovala, a ja - Mirsad Konjhodžić - nisam i neću mu halaliti onih 500 DEM.

Ako je Neđo stvarno "heroj", šta Vi mislite zašto za života nije odlikovan od strane Bošnjaka i nije sam tražio odlikovanje? Zato jer je Neđo Galić dužan ljudima pare.

Također, ja znam dosta slučajeva prevarenih i izigranih Bošnjaka na čijoj muci se Neđo pokupio iz Ljubuškog, i zbog straha od toga da mu ljudi zatraže vraćanje para, i sam je pobjegao u inostranstvo vadeći se na "politiku nacionalizma u Ljubuškom". Puno Bošnjaka je u Neđe ostavilo pare, zlato i drugu imovinu koju im on nikada nije vratio.

Ja sam za istinu i pozivam i druge Bošnjake kojime Neđo duguje pare, da se sami jave, a ne da veličaju minornu ličnost koja se za života krila kao miš i najobičniji ratni profiter. Mirsad Konjhodžić", stoji u otvorenom pismu Mirsada Konjhodžića, Bošnjaka iz Ljubuškog.


M.J.

 

Vezani članci:

-Ljubuški: Svetlana Broz, unuka Josipa Broza, pokušava onemogućiti dalja istraživanja komunističkih zločina

-NVO Croatia Libertas: Film 'Nedjo od Ljubuškog' prepun neistina, iskrivljenih činjenica i probošnjačke propagande

-Ljubušaci uzvratili na provokacije: U ovom gradu manjina nikad više neće upravljati većinom (Video)

-Ljubuški: Prosvjedni skup u subotu u 18. sati - Pokažimo Svetlani i Sarajevu što je istina

-Incident u Ljubuškom: Još jedna od nizu neistina iz arsenala mržnje Štefice Galić

-Vera Dedić, još jedna žrtva dvojca Broz-Galić: Grubo sam napadnuta a onda prijavljena policiji

-Sin Svetlane Broz: Moja mama je nemoralni manipulator i zlostavljač