U trenucima dok u Beogradu zasjeda oko 250 slobodnih zidara iz 20 europskih država, u Opatiji su se, na prvoj samostalnoj konferenciji okupilli hrvatski rotarijanci.

Javnosti je šturo priopćeno kako opatijsko okupljanje hrvatskog Rotary kluba ima i  humanitarni karakter.

Skupljao se novac za akciju Korak u život. Humanitarna akcija hrvatskog Rotary kluba svake godine stipendira fakultetsko obrazovanje mladih ljudi, javili su mediji.

'Ono što mi očekujemo je da u slijedećoj rotarijanskoj godini poštujemo osnovni moto Rotary internationala, a to je 'mir kroz služenje', kazao je tom prigodom guverner Districta 1913.  dr. Duško Ćorak.

>>Srbija okupila masone za rođendan Josipa Broza

>>Mesić slavio u Kumrovcu - Slovenci zabranili proslavu rođendana 'ljubičice bijele'

>>Stjepan Mesić u oproštajnom govoru u UN: Podržavam Novi svjetski poredak

O čemu se još razgovaralao tijekom susreta hrvatskih rotarijanaca u Opatiji nije poznato. Međutim, bolji poznavatelji ove problematike ističu kako opatijsko okupljanje hrvatskih rotarijanaca zasigurno ima nemali broj dodirnih točaka sa beogradskim okupljanjem masona iz dvadesetak europskih država.

Što je Rotary?

Rotary je međunarodno udruženje osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima,  cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. Od riječi "Rotary" treba razlikovati "Rotary International" (RI), čime se misli na svjetsku organizacijsku strukturu (klubove i distrikte u svim dijelovima svijeta, te centralu u Evanstonu, IL, USA), stoji na službenoj stranici Rotary.hr.

Rotary International je inače organizacija koja trenutno ima više od 1.2 milijuna članova u gotovo svim zemljama svijeta.bFinanciranje projekata i programa na razini Rotary Internationala obavlja se kroz Rotary Fundation. Rotary Fundation je neprofitna organizacija financirana isključivo dobrovoljnim prilozima rotarijanaca i prijatelja fundacije koji dijele viziju boljeg svijeta. Do sada su Rotarijanci u Rotary Fundation donirali preko $ 1,9 milijardi.

>>Pride seli na Prokurative - Grad Split od pedera i lezbijki zatražio civilizirano ponašanje

Prema tvrdnjama analitičara Rotary klubovi su najniži stupanj masonskih udruženja iz kojih se regrutiraju budući istaknuti članovi.

(R.H.)