Zamjenik američke državne tajnice William Burns u petak je u Beogradu, u okviru turneje po jugoistočnoj Europi, razgovarao s najvišim srbijanskim političkim dužnosnicima o srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji.

"Došao sam s vrlo jasnom porukom da predsjednik Obama, državna tajnica Clinton i čitava administracija podupiru dalje unaprjeđenje naših odnosa sa Srbijom, kao i europske težnje Srbije", rekao je Burns u izjavi za srbijansku državnu televiziju RTS.

Sjedinjene Američke Države, kako je rekao, snažno podupiru kandidaturu Srbije za članstvo u EU i smatraju da se taj cilj u idućih nekoliko tjedana može postići. Dodao je kako će, premda nema pravo glasa u Uniji, SAD učiniti sve što je u njihovoj moći da ohrabre tu odluku, prenosi Hina.

"Naravno, nadamo se i da će Srbija ispuniti svoje obveze kako bi nam pomogla da joj pomognemo i osiguramo status kandidata", istaknuo je Burns. Status kandidata Srbije za članstvi u Uniji otvorio bi, po njegovim riječima, mnoge nove mogućnosti ne samo u odnosima Srbije i EU, već i u odnosima u susjedstvu.

>>Ivica Dačić: SAD i EU guraju Srbiju u ruski zagrljaj!

>>Sprema li se Srbija za rat: U Nišu otvoren rusko-srpski humanitarni centar, EU izrazila zabrinutost

Burns je, prema izvješću RTS-a, u petak u Beogradu razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem, kao i s ministrima obrane i gospodarstva, Draganom Šutanovcem i Nebojšom Ćirićem.

Europsko vijeće 9. prosinca 2011. odlučilo je da status kandidata Srbije za članstvo u EU bude dodijeljen u ožujku 2012., ako se do tada postigne veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom.


R.H.