Izložba kolaža, fotografija i crteža Miljenka Horvata nastalih u razdoblju od 1957. do 1994. otvorena je sinoć u Galeriji Academia Moderna.


Izložena su 32 djela među kojima je izbor iz kolaža s Horvatove posljednje zagrebačke samostalne izložbe iz 1965., fotografije koje su u vlasništvu Canada Art Bank, izbor crteža nastalih između 1957. i 1994. godine te knjiga crteža Juliette, kazala je kustosica Janka Vukmir na otvorenju izložbe koja nosi naziv "Imam veliki nedostatak: nemam nikakvu teoriju; kolaži, fotografije i crteži 1957. - 1994".

Najviše je izloženih crteža jer je, kazala je Vukmir, umjetnik volio isticati da su njegova najveća ljubav radovi koji su intimni, spontani i mogu brzo nastati. Kazala je kako je radove za tu komornu izložbu priredila čitajući intervuje, kataloge i radove umjetnika, a cilj joj je pokazati izbor od najranijih, studentskih dana, do 1994. kada Horvat u Kanadi radi mračne i teške crteže, proživljavajući tako rat u Hrvatskoj.

Podsjetila je da je Miljenko Horvat umjetnik čije je ime među najčešće spominjanima u hrvatskoj povijesti suvremene umjetnosti zbog rada u grupi Gorgona. Napominje da nije stalno živio u Hrvatskoj, te stoga nije posebno poznat domaćoj publici, posebno mlađoj.


Hina / HRsvijet