Urednik i voditelj Zoran Šprajc do daljnjeg neće voditi niti uređivati središnji TV Dnevnik, priopćili su u utorak s HRT-a. V.d. urednik Informativnog programa HTV-a Dražen Miočić i glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević zatražili su da se Šprajcu izrekne mjera upozorenja zbog povrede radne obveze.

Priopćenje HRT-a u cijelosti:

V.d. urednik Informativnog programa HTV-a Dražen Miočić i glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević, zatražili su da se uredniku i voditelju nedjeljnog Dnevnika Zoranu Šprajcu izrekne mjera upozorenja zbog povrede radne obveze. Kolega Šprajc odbio je dati očitovanje nadređenim urednicima u vezi s upitom Programskog vijeća HRT-a te je zlouporabio medijski prostor javne televizije i Programskom vijeću odgovorio putem ekrana.

Također, kolega Šprajc se izravno oglušio o nalog nadređenih urednika koji su prema važećim pravnim aktima odgovorni za program.

Istup kolege Šprajca nadređeni urednici i Uprava HRT-a smatraju potpuno neprimjerenim i neprofesionalnim te je predsjednik Uprave Josip Popovac uvažio prijedlog i g Šprajcu izrekao mjeru upozorenja zbog povrede radne obveze.

V.d. urednik informativnog programa Dražen Miočić odlučio je da kolega Šprajc do daljnjega neće voditi i uređivati Dnevnik, te će obavljati druga zaduženja sukladno njegovoj odluci.

Podsjetimo, Zoran Šprajc se u nedjelju u Dnevniku "obračunao" s Programskim vijećem HRT-a, koje je našlo za sporno objavljivanje priloga o padu Vukovara. Na sjednici 6. prosinca većina članova Programskog vijeća HRT-a ocijenila je da je emitirani prilog tendenciozan, zlonamjeran i montiran negdje drugdje. Zbog toga su zatražili istragu.

Šprajc im je odgovorio kako su u prilogu korištene snimke razgovora zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i predsjednika RH Franje Tuđmana, koje su već objavljene na HTV-u prije šest godina. Dodao je kako mu se činilo logičnim da se padom Vukovara bavi na godišnjicu pada Vukovara.

- Možda ga je trebalo objaviti na Dan žena, Novu godinu ili Praznik rada - rekao je sarkastično Šprajc.

Šprajc šokiran kaznom ali izbjegava komentar

Šokiran sam, kratko je kazao Zoran Šprajc, koji je odlukom Uprave HRT-a maknut iz emisije i raspoređen na druge poslove. Uz to Šprajc je dobio i opomenu pred otkaz, a i plaća mu je smanjena za tisuću kuna.

Nije želio ništa komentirati jer je u potpunosti svjestan da bi njegov sljedeći prekršaj mogao dovesti i do raskida radnog odnosa. No, kako neki mediji neslužbeno doznaju ono što je Šprajca ponajviše iznenadilo jest činjenica da baš nitko na HTV-u povodom izricanja ovako oštre kazne nije htio čuti njegovu stranu priče.

Zanimljiva priča osobe koja godinama sustavno zlorabi javni medij za propagiranje osobnih političkih stavova.

 

{linkr:related;keywords:%C3%85%C2%A1prajc;limit:14;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}