Čelnici Kukuriku koalicije Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja stigli su u Ured predsjednika gdje će za mandatara predložiti predsjednika SDP-a Milanovića. Nakon konzultacija koje su u tijeku mandat za sastavljanje Vlade Milanoviću će predati predsjednik Ivo Josipović. Nakon toga očekuju se izjave za javnost.

Prema konačnim potpunim rezultatima Kukuriku koalicija na izborima je osvojila 80 mandata čime je osvojila dovoljno zastupničkih mjesta za predlaganje mandatara vlade. Milanovićeva vlada s programom mora dobiti potporu Sabora, a Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Republike. Neslulžbeno se doznaje kako će se Sabor prvi put sastati 21. prosinca, a da bi prva sjednica Vlade bila održana, simbolično - 3. siječnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je sve prigovore na tijek izbora, a Ustavni sud jučer je donio odluku kojom proglašava da su izbori zastupnika u Hrvatski sabor provedeni u skladu s Ustavom i mjerodavnim zakonima. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin predao je jučer Josipoviću službene rezultate izbora održanih 4. prosinca.

Josipovićevi ljudi u Milanovićevoj vladi

Sastavljajući vladu, predsjednik SDP-a Zoran Milanović “provjetrio” je i urede na Pantovčaku. Tri vrlo bitna i bliska suradnika predsjednika Ive Josipovića odlaze na nove dužnosti. Predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović odlazi za zamjenika ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić, savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Fred Matić postaje ministar branitelja, a savjetnik za vanjsku politiku Josip Paro odlazi u diplomaciju, piše Večernji list.

>>Razračunavanja unutar SDP-a: Protiv Kotromanovića uskoro optužnica za ratni zločin!?

Tu su također ministar rada i mirovina Mirando Mrsić, potom ministar znanosti Željko Jovanović, ministar pravosuđa Orsat Miljenić te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić iz HNS-a. Nadalje, Josip Kregar, koji je sa svojom neovisnom listom u Zagrebu koalirao sa SDP-om, jako je dobar prijatelj s Josipovićem. Ipak, ne treba donositi zaključak da Josipović kadrovira čitavu vladu Zorana Milanovića. Upravo slučaj Miranda Mrsića govori o suprotnom. Sve do prošlog tjedna vladalo je uvjerenje kako je Mrsić, kojega se politički vezuje za predsjednika (bio mu je šef kampanje), budući ministar obrane. Milanović je, međutim, odlučio drugačije. Ministarstvo obrane prepustio je Anti Kotromanoviću, dok je Mrsiću ponudio poziciju ministra branitelja.

Međutim, današnji medijski natpisi o mogućoj optužnici protiv Ante Kotromanovića pokazuju kako to još uvijek nije završena priča.