Dan ZAVNOBIH-a, odnosno Dan državnosti Bosne i Hercegovine kako ga neki vole nazivati, proslavlja se na današnji dan u dijelovima BiH s bošnjačkom većinom.. Međutim, javnost je podijeljena oko proslave ovoga praznika; Hrvatima u BiH ovo je samo još jedan dan u nizu mjeseca studenog, i za veliku većinu njih, radni dan. Tako je primjerice u Zapadno – hercegovačkoj županiji (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude…) danas radni dan za sve institucije, škole, poduzetnike…

Situacija je ista u Hercegovačko – neretvanskoj županiji (Mostar, Čapljina, Stolac, Neum…), gdje samo državne institucije obilježavaju ovaj dan kao neradni, dok svi ostali nastavljaju sa svakodnevnim obavezama i poslovima.

Isto je i u Republici Srpskoj. Predsjednik RS-a Milorad Dodik odlučio je službeno zatražiti da se ovaj dan prestane "lažno" prikazivati kao državni praznik. Dodik je pismom upozorio diplomate akreditirane u BiH da Dan državnosti "ne postoji niti u jednom zakonu ili službenom aktu BiH, te da se ne može obilježavati kao praznik institucija BiH". U pismu veleposlanicima predsjednik Republike Srpske je naveo da se "radi o očiglednom kršenju važećih propisa i ignoriranju Ustava BiH koji je dio međunarodnog ugovora".

Zanimljivo je kako po Facebook profilima pripadnici bošnjačkog naroda ističu ovaj dan kao ''jedan od najvećih u državi'', te kako postavljanjem video snimki Alije Izetbegovića i raznih pjesama i stihova uveličavaju ovaj dan, koji ne slavi više od pola države. Tako je jedan Hercegovac ovom danu posvetio status: '"Tzv. Dan državnosti – ne radimo, a ne slavimo"', dok je jedna širokobriješka srednjoškolka napisala ''Ići u školu na tzv. Dan državnosti BiH – neprocjenjivo'',  javlja Dalmacijanews.

Povodom Dana ZAVBOBIH-a održan je i prijem u Predsjedništvu BiH na kome su nazočili Bakir Izetbegović i Željko Komšić, dvojica bošnjačkih članova kolektivnog šefa države, javlja Bljesak.info.

-"Ako nekome nije jasno zašto treba poštovati 25. novembar kao važan datum za BiH neka se samo osvrne na činjenice koje se mogu sažeti u četiri riječi: BiH, sloboda, antifašizam i jednakost. Poredajte ih kako hoćete. Meni sve imaju istu težinu. Svaki pokušaj da se odustane od bilo koje od ovih riječi, a tako i svega onoga što predstavlja 25. novembar 1943. donosi velike probleme i nevolje, uključujući i ratne strahote u BiH", rekao je tom prigodon Željko Komšić.

Inače, praznik Dan ZAVNOBIH-a, koji se obilježava 25. studenog, nije usvojen kako državni, a ni kako federalni praznik, nego se obilježava samo u dijelu Federacije, temeljem odluke Predsjedništva i Skupštine nekadašnje Republike BiH.