Kardinal Joachim Meisner pozvao je na "radikalno" odvajanje Katoličke Crkve u Njemačkoj od novinskog izdavača Weltbild. Već godinama govorim da se moramo odmaknuti od tog poduzeća, izjavio je koelnski nadbiskup za berlinski "Welt am Sonntag", a prenosi Kathpress. "Ne može se preko tjedna zarađivati na onome protiv čega propovijedamo nedjeljom. To je jednostavno skandalozno", istaknuo je kardinal.


Weltbild grupa, koja je i u crkvenom vlasništvu, već tjednima je izložena kritikama jer je dio svojih prihoda ostvarila i prodajom knjiga erotskog sadržaja, što je sa stajališta crkvenog morala za svaku osudu. Weltbild, s prometom većim od 1,6 milijardi eura, jedan je od najvećih medijskih distributera u Europi.

Kardinal je obrazložio: "Mi naviještamo i promičemo posvećenje čovjeka i njegova tijela i ne možemo biti vlasnici tvrtke koja širi šund i prljavštinu." Ne vjeruje da u odnosima Crkve i Weltbilda može doći do pozitivnog preokreta. "Postoji samo jedan izbor: moramo se radikalno razdvojiti. Za mene tu nema nikakve alternative", rekao je kardinal Meisner. Istodobno je istaknuo da se Koelnska nadbiskupija već godine 2008. ogradila od Weltbilda. Svoj vlasnički udio nadbiskupija je tada prenijela na Udruženje njemačkih biskupija.

Poznavatelji prilika unutar crkve sve otvorenije naglašavaju kako bi isti pravac djelovanja uskoro mogao uzeti i bečki nadbiskup Christoph Schönborn prema medijskom koncernu Styria, koji je u vlasništvu Biskupske konferencije Austrije.