Stjepan Mesić je prije nekoliko dana na zagrebačkom Općinskom sudu, u privatnoj parnici  koju je pokrenuo protiv politologa Darka Petričića, pred sucem Zorislavom Kalebom, negirao bilo kakvu suradnju s UDB-om. Međutim, dokumenti do kojih smo došli kazuju suprotno…

Na izravno pitanje optuženog Darka Petričića o suradnji s nekadašnjom jugoslavenskom tajnom policijom, Mesić je odgovorio  „da je to čisti idiotizam“, nakon čega je  promtno reagirala i njegova odvjetnica Jadranka Sloković, što je sucu bilo dovoljno  da donese odluku o zabrani postavljanja tog pitanje.

Kome vjerovati: Mesićevim lažima ili dokumentima?

Međutim, u dokumentu Službe državne sigurnosti SFRJ, datiranom 8. siječnja 1958., nazvanog „Upitnik za saradnika na liniji emigracije“, koji je potisao Milan Lukač, stoji kako je „Stjepan Mesić „zavrbovan“ 12. rujna 1956. od strane  Vučković Dušana, šefa Ureda za pasošku službu Kotara Našice“, što je iznimno dobro vidljivo iz faksimila tog dokumenta.

Prema tvrdnjama iznesenim u ovom dokumentu, Mesić je „zavrbovan“ još kao student druge godine Pravnog fakulteta, i to na tzv. patriotskoj osnovi „bez ikakvog ustezanja i sa puno volje“.

Uz temeljne podatke o Mesićevoj obitelji i ratnom putu njegovog oca, u ovom se dokumentu navodi kako je s ciljem „obrade emigracije“ dva puta putovao u Francusku. „Prvi puta išao je 1956. kada je dobio od nas zadatak a drugi puta išao je 1957., po zadatku VII. Odelenja UDB-e NRH, kojem je podnio izvještaj po povratku u zemlju“, stoji u dokumentu.

Dokument kaže: Uhodio ujaka i sestru

U nastavku dokumenta stoji da je obradu hrvatske emigracije Mesić obavljao preko ujaka Franje Pernara, koji je posjedovao hotel u Longwilu (Francuska), u kome su se okupljali hrvatski emigranti, te preko sestre Marije Mesić.

Za njih dvoje UDB-ini analitičari u ovom dokumentu tvrde „da bi se i njih moglo angažirati i koristiti za razradu emigracije u Francuskoj“.

Kad je, pak, u pitanju procjena Mesićeve iskrenosti, u dokumentu se navodi „da je bio vrlo iskren“, te da se „kao inteligentan i bistar vrlo dobro snalazi u radu“.

Nadamo se kako će objava ovog dokumenta biti sasvim dovoljna upozorba hrvatskom pravosuđu da nema zabranjenih pitanja, pa čak i onda kada to ne odgovara "demokratu" Stjepanu Mesiću. 

 

Robert Horvat


{linkr:related;keywords:stjepan+mesi%C3%84%C2%87;exclude:12547;limit:23;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}