Trojica švicarskih znanstvenika iz Züricha izradila su zanimljiv matematički model kojim su sada i znanstveno dokazali, ono što svi mi već neko vrijeme naslućujemo - da svijetom vlada mala skupina utjecajnih multinacionalnih kompanija, a najutjecajnije među njima su, očekivano, banke.


Znanstvenici James GlattfelderStefano BattistoStefania Vitali proučavali su 43.060 multinacionalnih korporacija. Istražili su njihovo vlasništvo, a koristili su tehnike koje se koriste za proučavanje nekih kompliciranijih pojava u prirodi, piše POPSCI

Na kraju su pronašli "jezgru" od 1.318 kompanija s povezanim vlasništvom. Svaka od njih je imala veze sa dvije ili više kompanija, a prosječno je svaka od tih kompanija vlasništvom povezana sa još 20 kompanija. 

Otkrili su da je u središtu te mreže snažan "čvor" međusobno povezanih kompanija. 

"Oko 40 posto vlasništva nad svim multinacionalnim kompanijama u svijetu drži, preko mreže vlasničkih odnosa, grupa od 147 multinacionalnih kompanija u jezgri", objasnili su ovi znastvenici. Od toga su čak tri četvrtine upravo banke.

 

>>ANALIZA: Strane banke kontroliraju hrvatsko gospodarstvo - "Od 2000. godine, za godinu dana, strancima prodano 44.2% ukupnog hrvatskog bankarstva, do kraja 2003. 90,4%"

Prvih 10 kompanija u „jezgri“ od 147 kompanija su:

1. Barclays plc

2. Capital Group Companies Inc

3. FMR Corporation

4. AXA

5. State Street Corporation

6. JP Morgan Chase & Co

7. Legal & General Group plc

8. Vanguard Group Inc

9. UBS AG

10. Merrill Lynch & Co Inc