Od dva najveća zla, koja su pogodila svijet 20. stoljeća, komunizam je po svima pokazateljima veće zlo od, po zlima poznatog fašizma ili točnije rečeno od Hitlerovog nacionalsocijalizma, kojeg se poistovjećuje s fašizmom.

Naime, svede li se fašizam na svoju kolijevku Italiju, moglo bi se reći da ga, za rat nesposobni Talijani nisu mogli niti odrzati ni znatno proširiti. Poznato je, da Mussolinijevi fašisti nisu mogli pobijediti niti Albaniju bez njemačke pomoći. Talijansku ratnu mornaricu uništili Englezi već na početku rata. U odrzavanju i širenju toga Mussolinijevog fašističkoga zla, odigrala je najvazniju ulogu nacionalsocijalistička Njemačka. Talijanski fašizam bio je Hitleru veći balast, nego pomoć.

Nije svrha ove tvrdnje rehabilitirati talijanski fašizam, nego istaknuti, da se iza naziva fašizam skriva ono najveće zločinstvo na relaciji Osovine Berlin – Rim, a to je Hitlerov nacionalni socijalizam. Izraz nacionalsocijalizam ili nacionalni socijalizam se terminološki izbjegava i zamijenjuje ga se s izrazom fašizam jer su sve komunističke drzave također rabile lazne socijalističke perjanice. Prva zemlja komunizma čak je u naslovu isticala socijalizam, a ne komunizam: SSSR – Savez sovjetskih socijalističkih republika.

Sve satelitske drzave vezane ili „udaljene“ od komunističkog Sovjetskog saveza imale su u naslovnoj sintagmi istaknut „socijalizam“. U Titovoj komunističkoj Jugoslaviji se je istaknuto hvalilo kominizmom i nitko nije mogao vršiti nijednu vazniju funkciju u svekolikom drzavnom ustrojstvu, ako nije bio komunist, ali u drzavnom naslovu uvijek je istican „socijalizam“, a ne komunizam. Da ne bi došlo do zabune podjednako zločinačkog Hitlerovog socijalizma i Staljinovog socijalizma, komunisti su ustoličili kao najveće zlo fašizam, koji je bez dvojbe vrlo veliko zločinstvo, ali u usporedbi s nacionalsocijalizmom i komunističkim socijalizmom je tek popratno zlo, koje je kapituliralo već 08. rujna 1943. godine, dok je Hitlerov nacionalsocijalizam činio zla do svibnja 1945. godine, a Staljinov i Titov komunistički socijalizam su činili velezla do 1990. godine.

U daljnjem se odustaje od rasprave, da je komunizam prije nastao i dulje trajao od fašizma, da je poubijao barem 10 puta više ljudi nego fašizam, da je komunizam počinio neuporedivo veća i strašnija razaranja svih dobara, nego je to počinio zloglasni fašizam… Naime: zlo je uvijek zlo bez obzira da li se zove komunizam ili fašizam – Hitlerov ili Staljinov socijalizam.

Ovim prilogom se zeli istaknuti nešto drugo. Naime, fašizam, pod kojeg se stavlja i nacionalsocijalizam je porazen svibnja 1945. godine. Njegovi nositelji su primjerno kaznjeni u Nürnbergu i drugdje. Nakon kazne, prezivjeli fašisti i nacionalsocijalisti su shvatili da su činili zločine i  oni prezivjeli su se pokajali ili su prihvatili opću katarzu te su prionuli uz rad na obnovi svega razorenoga i na nova stvaralaštva. Platili su počinjene ratne štete i mirnodobski su postali gospodarski i kulturno vodeći narodi Europe. Upravo iz dijela nekadašnjeg fašističkog i nacionalsocijalističkog brloga rođena je Europska Unija, kojoj je osnovna svrha voditi u opći napredak sve europske narode.

Komunizam – Staljinov i Titov su 1945. postali pbjednicima i najistaknutija djelatnost im je bila industrija smrti. Bez milosti ubijali su ne samo protivničke vojnike, koji su bili mobilizirani po ratnim propisima Sila osovine, nego i civile, koji su im na bilo koji način smetali. Taj Staljinov komunizam u svima svojim varijantama, uključujući i Titov komunizam, zvani samoupravni socijalizam, doveli su sami sebe u propast 1989/90.

Dok se je u dijelu Europe, nakon poraza fašizma i nacionalsocijalizma razvijala puna ljudska sloboda, demokracija, pravo na rad, napredak i sveklika ljudska prava, u zemljama Staljinovog i Titovog komunizma razvijao se je kult masovnih stratišta poznatih kao „čistke“, Gulagi, Krizni putevi, Glavnjače, Goli otoci, Foče, Zenice, Mitrovice, Lepoglave… Staljinov i Titov komunizam, odnosno komunistički socijalizmi su poubijali i svestrano zlostavljali više vlastitog naroda, nego su to počinili fašisti i nacionalsocijalisti sa svima svojim satelitima. Gospodarsko zaostajanje komunističkih zemalja iza kapitalističkih poznato je i vrabcima. Najstrašnije je to da komunisti ne priznaju svoje zločine i nema u njih ni kajanja ni katarze, ni lustracije niti zabrane zločinačke petokrake zvijezde.


Mr.sci. Dragan Hazler