Deseci tisuća Španjolaca bijesnih zbog velike nezaposlenosti u zemlji prosvjeduju šesti dan zaredom u gradovima diljem zemlje, a vlada vjerojatno neće uvesti zabranu protiv prosvjeda, jer strahuje od mogućih sukoba na ulicama.

Nezadovoljni zbog ekonomske i gospodarske stagnacije te zbog mjera štednje koje je donijela vlada, prosvjednici su, nakon višegodišnjeg strpljenja, odlučili ozbiljno štrajkati. Unatoč tomu što je izborno povjerenstvo u četvrtak zaključilo da će se prosvjedi u subotu proglasiti ilegalnima, a riječ je o danu uoči izbora na kojima će Španjolci birati 8.116 gradskih vijeća te 13 od 17 regionalnih uprava, premijer Jose Luis Zapatero izjavio je kako ne može zabraniti prosvjede. Naime, u zemlji vlada najviša nezaposlenost u odnosu na ostale članice EU-a i iznosi čak 21,3 posto.

"Duboko poštujem prosvjede španjolskog naroda, koji su mirni i shvaćam da ih je na njih potaknula ekonomska kriza i nade mladih da će se uspjeti zaposliti", rekao je Zapatero u intervjuu. Također je kazao kako ministarstvo pravosuđa razmatra odluku izbornog povjerenstva, kako bi definitivno ustvrdilo hoće li ona stupiti na snagu.

"Odavde se ne mičemo", rekao je za Reuters 44-godišnji nezaposleni muškarac, koji se pridružio prosvjednicima u središtu Madrida. On je jedan od prosvjednika koji šesti dan zaredom, zajedno sa suprugom i kćerkom kampira na Puerta del Sol. "Naš idući potez je - proširiti ovo na ostatak Europe", rekao je. Prosvjednici pozivaju Španjolce da ne glasaju za dvije glavne stranke, ni za socijaliste, ni za oporbenu Narodnu stranku desnog centra.


{linkr:related;keywords:%C3%85%C2%A1panjolska;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}