"Hrvatska je pred novim ratom. Balkan će opet eksplodirati u nasilju, samo je pitanje vremena.  Takozvana međunarodna zajednica samo je zapalila plamen etničkog sukoba", piše u današnjem broju Washington Timesa Jeffrey T. Kuhner, američki kolumnist koji se u tekstovima često bavi zemljama bivše Jugoslavije.

Gotovina je heroj, porazio je Miloševićev san o Velikoj Srbiji

Posebno se osvrnuo na hašku presudu Anti Gotovini. Piše da je apsurdna i pretjerana, da Gotovina nije ratni zločinac nego domoljub i heroj koji je zadao odlučujući udarac Miloševićevom snu o Velikoj Srbiji.

"Milošević je htio uspostaviti veliko srpsko carstvo od Dunava do Jadrana. U Hrvatskoj je podržavao paravojne srpske postrojbe, vodio brutalni i agresivni rat. Rezultat je trećina okupiranog teritorija Hrvatske, više od 180 tisuća etnički očišćenih Hrvata i gotovo 20 tisuća ubijenih civila. Oluja je sve to zaustavila", tvrdi uvodničar Washnigton Timesa.

Kuhner piše da je Gotovina uz američku pomoć pokrenuo Oluju s minimalnim brojem civilnih žrtava, da je operacija trajala samo tri dana i da je utrla put za potpisivanje Daytonskog sporazuma.

Poziva se i na brojne svjetske medije, Od Wall Street Journala, Newsweeka i Jerusalem Posta, koji su navodno istraživali Oluju i zaključili da je Gotovina nevin po svim točkama optužnice.

"Nalog za evakuaciju srpskog stanovništva iz "Krajine" naredio je Beograd nekoliko dana prije Oluje. Milošević je shvatio da mu se sprema vojno poniženje, pa je naredio prebacivanje hrvatskih Srba u BiH i na Kosovo, kako bi tamo ostvario svoje osvetničke pobjede. Cijeli kazneni progon i osuda Gotovine počivaju na divovskoj prijevari, jer je iseljavanje srpskog stanovništva krenulo po nalogu lokalnih srpskih vlasti, a one su radile po nalogu Beograda", stoji u Washington Timesu.

Kuhner upozorava kako je presuda Gotovini ojačala radikalne snage u Srbiji, koje sada, tvrdi, traže obnovu Velike Srbije. Tomislava Nikolića u tekstu naziva odvratnim.

- HDZ je izdao Gotovinu, čovjeka koji je vodio tešku borbu za nezavisnost. HDZ je bacio Hrvatsku niz rijeku da bi smirio Bruxelles. HDZ mora biti poražen, treba ga baciti u povijesni koš i zamijeniti novom konzervativnom strankom, onom koja će zaista biti narodna i patriotska - piše Kuhner.
Kuhnerov recept: Odbacite Haag i EU, oslobodite Gotovinu!

Najradikalniji je, pak, u završnim rečenicama.

"Hrvati moraju tražiti kraj bezuvjetne suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu, povući kandidaturu za ulazak u EU, osloboditi generala Gotovinu i sve haške slučajeve prebaciti domaćim sudovima. Ukratko, vrijeme je da Hrvatsku stave na prvo mjesto", savjetuje kolumnist washingtonskih novina. Tekst je završio zlokobnom rečenicom da su opet zapuhali vjetrovi rata.


{linkr:related;keywords:kuhner;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}