U nedjelju 17. travnja, na središnjem trgu Federation Square u Melbourneu, održan je veliki protestni skup povodom sramotnih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Okupilo se preko 4000 Hrvata svih generacija koji su dostojanstveno iskazali svoje neslaganje sa odlujom Haaškog suda.

Veliki transparenti sa natpisima „Gotovina heroj“i „Oslobodite generale“ izvješeni su na zgradama trga, zapaljene su svijeće, a moglo se primjetiti kako mnogi pojedinci nisu uspijevali zadržati suze.

Ovaj skup organizirala je udruga „Ujedinjeni hrvatski klubovi i Australije i Novog Zelanda“ koja je u vrlo kratkom vremenu uspjela obavijestiti hrvatsku zajednicu preko Facebooka, lokalnih hrvatskih medija i katoličkih crkava diljem Victorije.


Predsjednik udruge gosp. Paul Šarić prisutnima se obratio riječima:

-          Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala neovisnost Republike Hrvatske i svi smo joj mi itekako zahvalni na tome povijesnom činu. Tada smo pomislili kako u naše pravo na neovisnost više nitko neće zadirkivati, no, danas 20 godina poslije vidimo da to nije tako. Osudom naših generala osuđena je i Hrvatska. Stvaranje i obrana naše Domovine proglašeni su zločinačkim pothvatom, a utemeljitelj Hrvatske države Frano Tuđman i svi njegovi bliski suradnici proglašeni su  zločincima. Iz ove presude vrlo jasno iščitvamo poruku kako nismo imali pravo proglasiti svoju državu te da je nismo smjeli braniti. Bez obzira kakve presude donosili, s ovog mjesta poručujemo kako su Hrvati iz domovine i dijaspore odlučni u obrani časti naših generala i dostojanstva svih nas – rekao je Paul Šarić.


Prisutnima se obratio i predsjednik ogranka HDZ-a Sunshine gosp. Petar Gelo koji je u vrlo emotivnom govoru istaknuo kako je ova neviđena nepravda ujedinila sve Hrvate u svijetu, baš kao u onim danima ponosa i slave.

-          Kada je u pitanju domovina, tu nema kompromisa. Sada nam je ponovno potrebno zajedništvo, isto kao kad smo ostvarivali naš stoljetni san, slobodnu i dragu nam Domovinu – rekao je Gelo.

Protestni skupovi protiv odluke haaškog suda održali su se i u Adelaideu, Canberri i drugim gradovima gdje živi velik broj Hrvata.

Damir Ljubičić

CROEXPRESS

Australija