„Skandal u Sućurcu“, bio je naziv karnevalske slike s kojom su članovi sućuračkih maškara, okupljenih u KPU „Kampanel“, nastupili na Donjokaštelanskom krnjevalu, koji je održan na Pokladni utorak. Rivom u Kaštel Starom prošetao je isti onaj Krnje koji je na subotnjem Sućuračkom krnjevalu bio odjeven u srpsku narodnu nošnju, sa šajkačom na glavi, opancima na nogama i bedžom PravDA, samo što je sada promijenio „odijelo i kapu“.

Krnje, čije je subotnje „ukazivanje“ pred brojnim sućuračkim i ostalim pukom dnevni list Slobodna Dalmacija nazvao kaštelanskim skandalom, ovom prilikom je bio odjeven u crveni kraljevski plašt, glavu mu je umjesto subotnje šajkače krasila zlatna kruna, a u jednoj je ruci, umjesto kraljevskog žezla nosio srp i čekić, dok mu je na dlanu druge ruke ležala crvena zvijezda. Pratnju su mu činili brojni novinari s PravDA i PRESS iskaznicama, koji su ga „podno pijedestala“ neprestano fotografirali, gledajući ga s obožavanjem. Sućuračkog Krnju su ovaj put, umjesto hrvatskih branitelja okovanih lancima, pratili članovi sućuračkih maškara, koji su se nalazili u kavezu s rešetkama, dok su ih pratile u crno odjevene ucviljene supruge, majke i kćeri.

>>Sućurački karneval: Zapaljen Krnjo s bedžom „PravDA“ (Fotogalerija)

>>Spalili krnju Josipovića sa šajkačom

>>Skandal u Sućurcu: Reakcije nakon karnevalskog spaljivanja "novog pravednika"!

Predvođeni barjaktarom s bedžom PravDA na reveru, Sućurani su se i ovom prilikom predstavili s točkom „Rvajska čiča u rvajskin justin“, koja je izazvala smijeh među brojnim okupljenim pukom, a nazočni su uz glazbenu podlogu „Od Vardara pa do Triglava“, iz zvučnika koji se nalazio ispred nogu sućuračkog Krnje mogli poslušati i zvučni zapis riječi jednog hrvatskog političara: „Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče.“

(Aktualizirana fotogalerija)

{gallery}zanimljivosti/sucuracki_karneval{/gallery}

Nakon odlaska okrunjenog Krnje i njegove novinarske svite, uslijedila je velika završnica Donjokaštelanskog krnjevala, jednog od najstarijih karnevala u Hrvatskoj, a kojega svake godine na pokladni utorak organizira KKU Poklade. Domaćini su za sve „ono loše ča se dogodilo u prošloj godini“ osudili Krnju nazvanog Jadranka Antonjeta, ispred koje se nalazila giljotina i veliki „maštil“, u kojega su padale odrezane glave, koje su gledatelje asocirale na pojedine hrvatske političare.

Treća kaštelanska karnevalska udruga, KU Polantana iz Kaštel Kambelovca, ovom se prilikom u slici „Maminjo i Mlatko“, narugala predstavnicima hrvatskog nogometa, a smijeh i odobravanje su među gledateljima izazvale i karnevalske slike „Čuvari stada s Markova trga“, „Vjenčanje Severine i kralja bakra“, te „Peče čiča rakiju“, u kojoj je prikazan diplomatski susret između dva visokopozicionirana političara, hrvatskog i srpskog.

Ivo Sander sa oznakom masona/illuminata

Autor: R. Dobrić