Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića s petnaestak minuta zakašnjenja počeo je prosvjed pod nazivom "Stop progonu hrvatskih branitelja" u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996", okupilo se na vrhuncu jedno 30.000 prosvjednika, tramvajski promet je zatvoren, a u PU zagrebačkoj kažu da je jedan prosvjednik priveden.

Početak skupa je kasnio 15-ak minuta, jer su, tvrde organizatori, "prosvjednici zaustavljeni na prilazima gradu", a policija tvrdi da prosvjednici nisu blokirani u dolasku na Jelačićev trg, no "ima policijskih kontrola". Nakon minute šutnje i državne himne i uvodne riječi organizatora, očekuje se da će govoriti hrvatski branitelji Petar Janjić Tromblon, Ilija Ačkar, Renato Šelj, te umirovljeni general Željko Sačić, a okupljenima bi se prema najavi trebao obratiti i pjevač Marko Perković Thompson. Organizatori najavljuju da prosvjednici nisu samo branitelji već i radnici, seljaci i drugi građani.

Ovim prosvjedom organizatori žele iskazati nezadovoljstvo, kako tvrde, jalovom politikom Vlade Republike Hrvatske i državnog odvjetništva prema hrvatskim braniteljima i vrednotama Domovinskog rata, kao i općim gospodarsko-socijalnim stanjem u koje je dovedena država. Prosvjednici nose zastave i transparente "Srbija je agresor, Hrvatska žrtva" , "Hrvatski branitelji su junaci", "Stop progonu hrvatskih branitelja, uzmite Šeksa - vratite nam branitelje", "Volim Hrvatsku - ne u EU".

Nismo ratovali i ginuli da bismo bili zatvarani kao zvijeri

"Ovo nije Kairo i Tripoli. Vlast ćemo mijenjati na izborima. Kažimo jasno na ovom našem trgu, gospodo vi drhtite zbog svojeg neznanja, nesposobnosti, propusta i izdaje", čulo se danas s govornice.

-"Mi nismo ratovali i ginuli da bismo bili zatvarani kao zvijeri, da bi u našem Hrvatskom Saboru sjedili oni koju Hrvatski nisu željeli i koji su protiv nje ratovali. Danas ti isti u našoj hrvatskoj kući odlučuju o našoj sudbini. Mi jesmo ratovali zbog stoljetnog sna za stvaranjem slobodne i suveren hrvatske države i da bismo bili svoj na svome. Mi smo taj san braćo i sestre i ostvarili, ali loša politika naš su san pretvorili u noćnu moru. Nećemo dopustiti nikome da nam sudi zato što smo stvarali hrvatski državu. Ne bojimo se nikoga niti Europe niti svijeta, jer mi imamo najmoćnije oružje na svijetu a ono ne zvecka kako su neki rekli, ono je dio hrvatskog naroda od davnina, pobijedilo je i kraljevstva i carstva, to naše oružje je vjera, vjera u Boga vjera u hrvatski narod i ljubav prema domovini", rekao je branitelj Mario Maks Slaviček čije su riječi bile isprekidane povicima "Tako je!".

-Ovom Hrvatskom naizmjeničko upravljaju štovatelji Josipa Broza i upravo iz te činjenice proizilaze svi braniteljski problemi, poručio je tijekom svog nastupa Ivan Pandža, predsjednik zagrebačke HVIDR-e.

Thompson na Trgu: Nitko ne voli Hrvatsku više od onih koji su bili spremni ginuti za nju!

Prosvjednicima se obratio i Marko Perković Thompson.

-"Pozdravljam ovaj skup i ne mogu biti ravnodušan i miran kad vidim kako se odnose prema Hrvatskoj i braniteljima. Mislim da nitko tko u sebi ima malo domoljublja ne može biti ravnodušan. Kao vaš suborac dodajem da su hrvatski branitelji udarili temelje svojoj državi i uz pomoć naroda i božje providnosti stvorili smo državu. Ali ova Hrvatska nije onakva za kakvu smo se borili i vrijeme je reći "Dosta!". Vrijeme je da se organiziramo, kad smo je znali stvarati moramo znati sačuvati našu državu! Ne smijemo dopustiti da nas branitelje dijele političari. Moramo biti zajedno i nikada više ne smijemo dopustiti da se Hrvatskom upravlja bez hrvatskih branitelja. Nitko ju više ne može voljeti od onih koji su za nju bili voljni i život svoj položiti", kazao je Thompson.

Hina/Dnevnik.hr/HRsvijet