Čelnici koordinacije udruga Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Domovinskog rata, koja okuplja devet hrvatskih udruga iz BiH, najavili su u petak pokretanje peticije pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata u BiH", kojom će izraziti prosvjed protiv pokušaja eliminiranja vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti, te zatražiti ustavne promjene koje bi izjednačile Hrvate s druga dva naroda u BiH.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Nikica Tomić rekao je na konferenciji za novinare u petak u Mostaru da će udruge akciju provesti između 10. i 20. veljače u općinama u većem dijelu BiH, očekujući da će peticiju potpisati 150.000 Hrvata.

"Ovu ćemo peticiju uputiti zemljama članicama Vijeća za provedbu mira u BiH, Uredu visokog međunarodnog predstavnika, zemljama članicama Europske unije i administraciji SAD-a kako bi ukazali na neravnopravnost Hrvata u BiH prigodom uspostave vlasti te zatražimo promjenu ustava kako bi kao narod zauzeli mjesto koje nam pripada", rekao je Tomić.

Ustvrdio je kako se u BiH nakon posljednjih izbora nastoji konstituirati vlast na temelju prijevare. Za takve pokušaje optužuje Socijaldemokratsku partiju BiH navodeći kako ta stranka ne zastupa hrvatske interese.

"Ovim putem pozivamo sve hrvatske stranke na zajedničko djelovanje kako bi se zaštitili interesi u jednom od najtežih trenutaka za BiH i za hrvatski narod", rekao je Tomić.

Predsjednica udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Jasna Zlomislić pozvala je pritom hrvatske političare u BiH na okupljanje u svehrvatski politički blok.