Zagrebački novinar Denis Kuljiš poručio je u otvorenom pismu Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH da ne smije dopuštati govor mržnje i širenje mržnje u emisija ''60 minuta'' na Federalnoj televiziji te pozvao Agenciju da kazni urednika te emisije Bakira Hadžiomerovića i onemogući njegovo štetno djelovanje.

Kuljiš smatra da je RAK ozbiljno ''zakazao'' u obavljanju svog posla, ne samo zato što je dopustio napad na njega (Kuljiša) u emisiji ''60 minuta'', u kojoj je proglašen četnikom i pripadnikom mafije, nego i zato što je RAK dopustio da se ta emisija postane sredstvo "govora mržnje", širenja mržnje, javnog istupanja na način koji bi bio potpuno nezamisliv bilo gdje drugdje u bližem okružju  i u ostatku civiliziranog svijeta.

Zagrebački novinar je poručio RAK-u kako ne smije dopustiti da autor montažnim postupkom prikazuje sve pripadnike jednog naroda, pa i druge ljude koje tu dovede u vezu, kao zločince, zlikovce, negativce, pišu "Nezavisne novine".


"Sve rasprave u javnom servisu moraju se voditi argumentirano, racionalno, te uz puno uvažavanje i prisustvo druge strane. Kako je moguće da Hadžiomerović monopolizira FTV za jedan tako pristrasan i zaista nedopustiv način obraćanja, koji nije drugo nego propaganda, huškanje, djelovanje u skladu s vidljivim, ali neizrečenim političkim ciljevima upitnog političkog legitimiteta?'', upitao je Kuljiš.


Kuljiš je podsjetio da napad na njega na FTV-u nastupio nakon što je u "Nezavisnim novinama" objavio tekst koji upozorava na mogućnost da je emisija "60 minuta" pristrasno uređivana u skladu s potrebama jedne regionalne kompanije, što je bilo potkrijepljeno faksimilom kompromitirajuće faks-poruke koja to dokazuje.

On je naveo da je materijal na kojem se taj tekst zasnivao predao Državnom odvjetništvu  Hrvatske i Uredu za suzbijanje korupcije, jer je to bila još jedna u nizu indicija koje upućuju da su kapitalni interesi iz Hrvatske na ilegalan način uticali na uređivačku politiku najgledanije televizijske postaje u Federaciji BiH.

Kuljiš je istakao da ga je nakon tog teksta Hadžiomerović u emisiji ''60 minuta'' uvrstio u red ljudi koje nastoji ''uništiti govorom mržnje, odnosno, još opasnijim sredstvom kad je riječ o televizijskom mediju, `montažom mržnje`".


''Tako je moja fotografija više puta prikazana među slikama političara Republike Srpske i bradatim četnicima s kokardama na šubarama i redenicima prekriženim na prsima... Politički sadržaj te poruke i emisije svima nam je jasan. Republiku Srpsku, kao `genocidnu tvorevinu` predvode `srpski fašisti`, koji se oslanjaju na `mafiju`. Što, pak, ja u tom društvu radim? Ja sam, naravno, njihov plaćenik'', naveo je Kuljiš.


Prema njegovim riječima, Hadžiomerović se očigledno diskvalificirao za nastup u javnom mediju koji mora observirati standarde javnog priopćavanja u Europi, što RAK mora sankcionirati jer regulatronu agenciju na to obavezuju različiti međunarodni ugovori i okvir stvoren radi održanja i napredovanja države BiH.

''Pozivam vas da Hadžiomerovića kaznite i onemogućite u tom štetnom djelovanju, te da demonstrirate prilježnost u obavljanju zadaća koji vam je zakonodavac povjerio. Od toga da se spriječe ovakvi medijski ispadi u velikoj mjeri zavisi, vjerujte, sama budućnost BiH'', naglasio je Kuljiš.

Kuljiš je na kraju poručio RAK-u, a i Hadžiomeroviću: ''No Pasaran!'' (neće proći), uz napomenu da će kopiju ovog dopisa poslati OHR-u i drugim međunarodnim i diplomatskim predstavništvima koja mogu uticati na rad i ponašanje medijskih regulatornih tijela u BiH.

 

Vezani članci:

Dragan Čović: Hajka 60 minuta u funkciji jedne stranke i jednog čovjeka

SIPA potvrdila da istražuje prijavu protiv navodne telekom i medijske mafije u Bosni i Hercegovini

Podnesene kaznene prijave protiv direktore HT Eroneta i novinare Federalne televizije