Ponekad se u sparnim ljetnim noćima vratim daleko u prošlost; u dane kad sam opijen mladenačkim idealima vjerovao u jedan pravedan i čovjeka dostojan svijet. Gutao sam knjige Dostojevskog, Thomasa Manna, Hessea i ostalih majstora svjetske književnosti te bio uvjeren da je ono što su ti ljudi opisivali u svojim djelima, zaista preslika života na Zemlji,  pa sam se unaprijed veselio svom "letu izvan obiteljskog gnijezda" i danima kada ću početi upoznavati sve te skrivene i predivne svjetove, koje sam upoznao u tim knjigama.

Vratim se u mislima tako i na noćne straže sredinom devedesetih godina, na jednom brdu poviše Ploča gdje sam sredinom devedesetih bio ročni vojnik i imao privilegiju dočekati mnoga buđenja zore u gotovo opipljivoj i nestvarnoj šumskoj tišini. Tamo sam po prvi put u životu začuo zvuke veličanstvene jutarnje simfonije, kojom su zborovi anđela proslavljali rađanje novog dana, a suzvuci i ugođaj koji su ti predivni glasovi stvarali, bili su jednostavno - savršeni. Slušao sam jako već u to vrijeme klasičnu glazbu, a ovi su me zvuci podsjetilli na najbriljantnija ostvarenja starih majstora simfonije, Bacha i Beethovena, s dodatkom da je melodija koju sam tog jutra čuo, zvučala još daleko mirnije, potpunije i ispunjenije od ovih neospornih vrhunaca ljudskog glazbenog stvaralaštva.

Po povratku u vojarnu tog jutra, bio sam siguran da mi je sve što se događa na ovom svijetu jasno. Imao sam devetnaest godina i nalazio se tjelesno i duhovno u besprijekornoj formi; bio sam uvjeren da me ništa na svijetu ne može pokolebati u mojim namjerama, koje mi se i sada, s tolikim vremenskim odmakom, čine zaista vrijedne i plemenite. Pomislio sam čak u tim nezaboravnim danima, kako sam već stigao do cilja, ali nažalost po mene, to svojevrsno "buđenje" je bilo tek početak svjesnog življenja. Koračao sam u godinama koje su slijedile, gradskim ulicama "pojačanih osjetila i perceptora stvarnosti" te promatrao i suosjećao sav jad, apatiju i prazninu moje generacije; generacije koja je najljepše godine mladosti izgubila u ratu i gospodarskoj krizi kao logičnoj poslijedici ratnih stradanja.

Generacija je to koja je prerano odrasla. Generacija je to koja je previše razmišljala i filozofirala te se nikada nije naučila pravoj spontanosti i opuštenosti. Sve su to činjenice kojih su većina mojih prijatelja i kolega iz školskih i vojničkih dana u potpunosti svjesni. Nedostaje nam nešto što su generacije prije i poslije nas imale - a to je relativno normalno odrastanje. Ta praznina u grudima i saznanje o nekakvoj "životnoj zakinutosti", koje je neumitno izazivalo žestoki revolt i skepsu prema ljepoti bivanja, pratilo me kroz cijele "dvadesete godine".

Jednog dana sam se tako, prije sedam-osam godina, slučajno našao na jednom osamljenom mjestu, jako sličnom onom brdu pored Ploča koje sam opisivao na početku teksta. Bio sam poprilično pripit, a tu sam večer zapalio i nekoliko "jointa", pokušavajući iz svoje glave istjerati i zadnje ostatke onog dosadnog i naivnog vojnika, koji je radio svaki dan 100 sklekova i pretrčavao navečer deset krugova oko vojarne, a prije spavanja čitao Novi Zavjet i molio se Stvoritelju. Kako mi je samo tog crnog i blasfemičnog utorka, u kojem sam se čitavu večer, na šanku nekakvog apsurdnog rock-kluba u Münchenu družio s nekoliko "raspuštenih i pijanih ženetina", bio daleko onaj blesavo-optimistični vojnik s "početka balade".


Sjeo sam dakle nakon te cijele eskapade, u krajnje čudnom raspoloženju na jednu oronulu klupu, usred mračnog parka na periferiji milijunskog grada. Tada mi se desilo nešto što kao glazbenik nikada u životu neću zaboraviti. Zora je naime svitala, ali sam na svoje veliko čuđenje primjetio da ptice nikako ne počinju pjevati. Nekakva zlokobna tišina, dijametralno suprotna onoj tišini iznad pločanske vojarne, nadvila se nad cijeli šumarak. Sve je stalo, a ja sam jedva uspijevao disati od nekakvog strašnog i zlokobnog osjećaja koji me je preplavio. Melodija koju sam u tom trenutku začuo, bila je sušta suprotnost spomenutoj "simfoniji anđela", a imao sam osjećaj da ti tonovi dolaze iz samih odaja pakla. Nevjerovatna, gotovo veličanstvena tuga i praznina izbijala je iz tih mističnih i beznadnih nota. Svaki ton me je pogađao duboko u srce, jer sam shvatio koliko je moj život krenuo putem besmisla i destrukcije.

Nikada prije ni poslije nisam bio toliko blizu vragu kao te noći, a isto tako, mislim da se nikada nisam približio Bogu, kao te ljetne noći prije punih 14 godina. Uglavnom, te se čudnovate noći, uz zvuke "luciferijanske dodekafonije" zatvorio krug mog "empirinskog lutanja" labirintima ljudske psihe te sam shvatio da je čovjek u pravom smislu riječi "kovač svoje životne sreće". Postoje i Bog i Sotona. Dobro i Zlo. Svijetlo i tama... Niti jedan niti drugi ne dolaze čovjeku, već svojim životom i postupcima, čovjek ide stazom prema jednom od njih. Jako se varaju oni koji misle da su te dvije staze srodne i da se na određenim etapama puta preklapaju. Ljudska slabost i nedoslijednost je ta koja miješa "kruške i jabuke", ništa drugo. I jabuke i kruške nam život nudi besplatno za probu...

Jeste li već da se ujutro osjećate kao sveci, a navečer kao demoni? Ja jesam, i to već previše puta u životu. Ali vjerujte mi, za našeg "Dr.Jekylla i Mr.Hydea" nam zasigurno nije kriv Stvoritelj ovog svijeta. On nam je poklonio život i ono što je jako bitno - slobodnu volju da živimo kako mi želimo. Sve se može promjeniti, sve se može ispraviti, a buđenje svakog novog jutra je prilika za približavanje onoj predivnoj i neponovljivoj harmoniji neba. Nadam se da ću je nekad opet čuti, iskreno se nadam, a još veća je moja želja da je nekad začuje i moje dijete. Želim to od srca i svima Vama koji čitate ove moje, vjerujem prilično razbacane i na prvi pogled nepovezane redove.

Idimo jednostavno svi prema Dobru i isključivo prema Dobru. I sam Sotona je postao zao samo radi nedostatka vjere u Dobro. Osjetio sam te dijabolične münchenske noći svu njegovu tugu, bijes i patnju; peatnju nastalu svjesnošću o apsurdnosti postojanja jedne takve sile u svemiru. Boriti se cijelu vječnost protiv nečega što se ne može pobjediti i što na kraju uvijek trijumfira - zaista je apsurdno i tragično. Stoga se nemojte inatiti i pokušavati pobjediti crnim figurama, ako vas je već sudac "životne partije šaha" darivao mogućnošću povlačenja prvog poteza. Bijele figure su zaista velika prednost, a to će vam potvrditi svaki dobar šahist. Igrajmo dakle normalno, strpljivo, pametno i hrabro - pa konačna pobjeda sigurno neće izostati...

 

Romano Sole