Evropski parlament (EP) odbio je u srijedu dopustiti upotrebu trombina kao prehrambenog aditiva, koji ima ulogu "ljepila" koje spaja manje komadiće mesa kako bi se dobio cijeli odrezak.

S 370 glasova nasuprot 262 - dakle, za jedan glas više od potrebne većine - europski zastupnici okupljeni na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odbacili su prijedlog Europske komisije da se u proizvodnji mesa dopusti upotreba trombina, enzima goveđeg ili svinjskog porijekla, kao prehrambenog aditiva, prenosi Hina.

Takvo meso, smatraju zastupnici, ima neprihvatljivo velik rizik zavaravanja potrošača. Europska komisija predložila je da se trombin doda na popis dopuštenih aditiva.

Prema europskim pravilima, prehrambeni aditivi mogu biti dopušteni u EU, samo ako imaju koristi za potrošače, a ne da ih zavaravaju. U usvojenoj rezoluciji Parlament se slaže da je prevelik rizik da potrošač bude krivo naveden, odnosno da misli da je kupio odrezak, a zapravo se radi o mesu niže kvalitete spojenom "ljepilom" u cijeli komad.

Za "ljepljenje" mesa su tradicionalno bili predstavnici demokršćanskih opcija, a protiv su bili većinom zastupnici lijeve političke orijentacije. Pitam se često "tko je tu lud", i kako je moguće da nam po nekim, za opstanak i zdravlje naših obitelji sudbonosnim pitanjima,"naši" demokršćani uvijek zabijaju nož u leđa. Ne može se više reći da je to slučajno, jer su gotovo u svim zakonima koje štite  bogati prehrambeni lobi, prste većinom imale stranke desne političke provinijencije.

Zbog takvih apsurdnih odluka i sramnih političkih ciljeva, sve se više "pod stare dane" pitam da li riječ konzervativan, u politici označava ono što sam ja uvijek mislio, tj. političare i stranke koje podupiru tradicionalne poglede na obitelj i život, ili će se na kraju pokazati da je toj "političkoj konzervi jednostavno istekao rok trajanja" te je konačno vrijeme za novu političku opciju, koja neće biti ni desno ni lijevo - nego isključivo uz svoj narod i njegove osnovne egzistencijalne interese.


Boris Kolak

 


// //