Bilo je to davno kada je u logoru na Svetome Grguru začeta ideja Hrvatskog narodnog pokreta - Slobodna Hrvatska. Bila je to jedna robijaška ćelija koja je to najstrože organizirala i odlučila se za to nakon izlaska s robije.


Tako je u Zagrebu utemeljen ilegalni Hrvatski narodni pokret - Slobodna Hrvatska, 1. svibnja 1965. godine još u ono Rankovićevo vrijeme terora nad Hrvatima. I eto, prošle su duge godine da se ta ideja ipak realizirala. Utemeljitelji HNP-SH nisu znali kako će Hrvati doći do svoje Slobodne Hrvatske Države ali su vjerovali u to.

U vrijeme Hrvatskog proljeća sedamdesetih godina HNP-SH je bio djelotvoran tajnim akcijama, simbolima i pismima među Hrvatima. A nakon sloma Hrvatskog proljeća jedan dio čelnih osoba toga Pokreta morao je napustiti Hrvatsku i nastaniti se u inozemstvu sa stalnim vezama sa članovima HNP-SH u domovini.

Onda se počelo raditi u novim teškim uvjetima među Hrvatima inozemstva na organiziranju nekog zajedničkog tijela koje bi javno zastupalo borbu hrvatskoga naroda za svoju Slobodnu Hrvatsku.

Tek 1974. uspjelo se uz dosta velike poteškoće organizirati Hrvatsko narodno vijeće i Torontu u Kanadi koje je odigralo ipak svojevrsnu političku ulogu u borbi za slobodnu hrvatsku državu. Posljednji predsjednik toga HNV-a bio je gospodin Mate Meštrović, sin Ivana Meštrovića, koji je taj HNV raspustio u Zagrebu nakon što je Tuđmanov HDZ preuzeo vlast u Hrvatskoj.  Sve je ostalo manje više nepoznato u javnosti kakvu je ulogu odigrao HNP-SH, koji je zamrznuo svoje djelovanje da se ne bi ometalo Tuđmanov HDZ.

Nakon toliko godina imamo sada novu prekretnicu ulaska slobodne Republike Hrvatske u slobodnu EU. Koliko je to sretno rješenje nije nam dovoljno poznato, obzirom da se radi o Europskoj zajednici koja sve više teži jednoj državnoj tvorevini a mi smo za slobodnu hrvatsku državu u slobodnoj zajednici država EU. I borit ćemo se za nacionalnu suverenost svih država u toj Europskoj uniji. Osobno vjerujemo da se manje brojni narodi neće asimilirati sa većima.

Njemačka nacija je najbrojnija i najjača u EU. Nijemci ekonomski održavaju EU svojom ekonomijom, a Njemačka je bila druga domovina za brojne Hrvate. U Njemačkoj je bilo pobijeno skoro stotinu istaknutih Hrvata od strane titoističke tajne službe Udbe i raznih terorista, Perkovića, udbaša.

Pozdravljamo njemački narod i sve njemačke prijatelje Hrvata, kao i sve druge narode zapadnoeuropske civilizacije.

 

 

Mate Ćavar