"Tuđmanova Hrvatska iskoristila je slabost obrambenih snaga Bosne i Hercegovine i pridružila se agresiji i pokušaju komadanja teritorija Bosne i Hercegovine, stvaranju hrvatskog entiteta koji bi se zatim pripojio Hrvatskoj", izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru za Večernji list.

Prema Izetbegoviću, koji ne želi priznati da je bošnjačko-hrvatski sukob vođen zbog različitih gledišta na unutarnje uređenje BiH, "metode Tuđmanove Hrvatske i Miloševićeve Srbije bile su iste".

"Etničko čišćenje, konc-logori, silovanja, rušenja spomenika koji svjedoče prisustvo bošnjačke kulture na tim područjima, čaršija, mostova, naročito temeljita destrukcija i uklanjanje džamija. Sve je ovo konstatirano u presudi", kazao je Izetbegović.

>>Oficiri JNA i Armija BiH, Izetbegovićevi alati za rušenje Vance-Owenovog plana

Izetbegović smatra kako je nepravomoćna prvostupanjska presuda vodstvu Herceg Bosne vrlo važan akt za buduće odnose u Bosni i Hercegovini i za buduće odnose BiH s Hrvatskom. Uvjetujući te odnose "onemogućavanjem stvaranja trečeg entiteta" i "prisiljavanjem Hrvata na prihvaćanje koncepta unitarne BiH", Izetbegović otkriva kako će ova presuda imati utjecaja i na buduće ustavno uređenje BiH.

>>Jean-Claude Antonetti: Tuđman se nikada nije suprostavljao međunarodnoj zajednici

"Uvjeren sam da će ovom presudom biti zadan konačan udarac ambicijama za stvaranje “trećeg entiteta” i eventualnoj podršci Zagreba takvim idejama", zaključio je Izetbegović.


M.J.