Predsjednik RH Ivo Josipović ocijenio je danas kako su danas, kada je ekonomska kriza okovala Hrvatsku, Europu i šire, one vrline koje su partizani pokazali u Drugom svjetskom i branitelju u Domovinskom ratu jedini izlaz iz krize, izjednačavajući ponovo borce za Jugoslaviju s hrvatskim braniteljima koji su se borili za neovisnost Republike Hrvatske.


'Hrabrost i odlučnost vode uspjehu. Uvjeren sam da duh uspjeha koji su dali partizani NOB-a i borci Domovinskog rata moze biti duh cijele Hrvatske', rekao je Josipović u Brgudcu na svečanom zboru kojim je u organizaciji buzetske Udruge antifašista i zupanijskog Saveza antifašista, obiljezena 70. obljetnica osnivanja Prve istarske partizanske čete, prenosi Hina.

Josipović je kazao je kako su partizani i partizanke budućim generacijama dali slobodu, perspektivnost i pripadnost Europi sazdanoj na antifašizmu.

>>Zdravko Tomac: Partizani nisu utemeljitelji hrvatske Drzave

'Ono što su partizani radili od 1941. do 1945., to su junaci Domovinskog rata učinili u Domovinskom ratu, branili i obranili Hrvatsku od fašističke ideologije, okupacije i agresije', rekao je Josipović, posebno pozdravivši partizane i partizanke istaknuo je 'da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje moderne Hrvatske'.

Na skupu je još jedanput naglašena potreba vraćanja ukinutih prava borcima Narodnooslobodilačke borbe, pa je Ivo Josipović u izjavi novinarima kazao kako zeljno čeka dan kad će potpisati Zakon koji će ozivotvoriti Deklaraciju o antifašizmu za koju je i on glasao kao saborski zastupnik.

>>Vinko Vukadin: Usporedbom hrvatskih branitelja i komunističko jugoslavenske partizanske vojske Josipović se izruguje Republici Hrvatskoj

Predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman ustvrdio je kako se 'dolaskom na vlast HDZ-a počelo s mrznjom prema svemu što je antifašističko'.

'Antifašistički borci su diskriminirani, ponizeni, povrijeđeni, na sve se načine rušilo njihov ponos i ljudsko dostojanstvo, a oduzeta su im borbom i radom stečena prava. Očekujemo da koalicijska Vlada konačno započne s radom na ozivotvorenju Deklaracije o antifašizmu', rekao je Jerman.

Predsjednik zupanijske skupštine Istarske zupanije Dino Kozlevac kazao je kako su borci NOB-a predvođeni Josipom Brozom Titom ostvarili pobjedu i svrstali Hrvatsku uz bok pobjedničkih zemalja Drugog svjetskog rata.

 

R.H.