Više od trideset godina nakon počinjenih zlodjela pred sudom pod pokroviteljstvom UN-a u Phnom Penhu počelo je povijesno suđenje za genocid najvišim dužnosnicima Crvenih Kmera.

Ideolog režima Pola Pota ili Brat Broj Dva Nuon Chea, ministar vanjskih poslova Ieng Sary, predsjednik Demokratske Kampučije Khieu Samphan i ministrica za socijalnu skrb Ieng Thirith odgovaraju za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Četvero optuženih ima između 79 i 85 godina.

Politički kadar režima morat će se izjasniti o metodičnoj i proračunatoj provedbi komunističko-marksističke utopije između 1975. i 1979., u sklopu koje je iscrpljivanjem, glađu, bolešću ili mučenjem i egzekucijama ubijeno oko dva milijuna osoba, što je četvrtina stanovništva Kambodže u to doba.

Termin genocid općenito se rabi kad se govori o tom razdoblju, ali UN užase počinjene protiv kmerskog stanovništa ne navodi pod tim terminom. Genocid se odnosi samo na pokolj Vijetnamaca i etničke manjine muslimanskih Chama.

Rang lista najvećih svjetskih zločinaca: Staljin uvjerljivo prvi, Pol Pot sedmi a Tito deseti

Uvjerljivo prvo mjesto na listi najvećih ubojica 20. stoljeća zauzima kineski diktator Mao Ce-tung. On je odgovoran za smrt 50 milijuna ljudi. Na drugom mjestu je Staljin kojem se na dušu stavlja 40 milijuna života, a iza njega je Hitler koji je pobio 20 milijuna ljudi. Četvrti na listi je dugogodišnji je kineski diktator Čang Kaj Šek, odgovoran za smrt 10 milijuna ljudi, a odmah iza njega je i Lenjin s brojkom od 4 milijuna.  Na šestom mjestu je Japanac Tojo Hideki (3 milijuna žrtava), a iza njega zloglasni vođa kambodžanskih Crvenih Kmera Pol Pot (2 milijuna žrtava).
Osmi je etiopski marksist Mengitsu, ubojica cara Haile Selassija i odgovoran za smrt 2 milijuna žrtava, a predzadnji Yahya Khan iz Pakistana sa milijun žrtava. Deseto mjesto zauzima jugoslavenski diktator Josip Broz Tito, koga međunarodni povjesnićari drže odgovornim za smrt oko milijun ljudi.