Koncem prošle godine, u Zagrebu je održan Sedmi regionalni forum za tranzicijsku pravdu koji je u ime Koalicije za REKOM - Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama rata na prostoru bivše SFRJ, organizirala hrvatska nevladina udruga Documenta.

Uz Documentu, kojom upravlja Vesna Teršelić, u sastavu Koalicije REKOM, također, djeluju i  beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP), te sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC). Ukupan proračun REKOM-a je oko 3.550 000,00 eura.

Inicijativa za osnivanje REKOM-a javnosti je predstavljena na regionalnim konzultacijama, 9. svibnja 2008. u Podgorici, a osnivanje su otvoreno podržali  Ivo Josipović i Boris Tadić, te  Europska komisija i Europski parlament. Sudeći prema medijskim natpisima Koaliciju Rekom izravno podržava i Otvoreno društvo Georga Sorosa, mada hrvatski mediji nerado navode taj podatak

Ogranak zapadnobalkanskog REKOM-a u Hrvatskoj

Ova skupina izrazito projugoslavenskih orijentiranih intelektualaca, potomaka komunističkih revolucionara, koji su u današnjoj Hrvatskoj  okupljeni oko Vesne Teršelić, Zorana Pusića i Srpskog nacionalnog vijeća, čine okosnicu ogranka zapadnobalkanskog REKOM-a u Republici Hrvatskoj, organiziranog kroz Dokumentu i čitav niz drugih srodnih udruga.

Istodobno, među današnjom hrvatskom političkom elitom ova skupina ima i te kako utjecajne podupiratelje. Uz neizbježne Stjepana Mesića, Milorada Pupovca, Vojislava Stanimirovića, Slobodana Uzelca i Vesnu Pusić, iznimno snažnu potporu aktivnostima ove projugoslavenske udruge izravno pruža i aktualni predsjednik Ivo Josipović, o čemu svjedoče i prijemi u Uredu predsjednika od 30.kolovoza 2010. i 16.listopada .2010. godine.

„Udruženi zločinački pothvat“ temelj daljeg djelovanja

Službeno, strateški ciljevi REKOM-a su posebni projekti kao potpora "Izlaznoj strategiji" Haškog suda, ponajviše u svrhu pritisaka, poticanja i potpomaganja nacionalnih tužiteljstava i sudova s ciljem provedbi suđenja za ratne zločine.

Mesić, Josipović i Vesna Teršelić - Službeni logo je svevideće masonsko oko

Međutim, zanimljivo je sagledati način na koji Vesna Teršelič i Zoran Pusić namjeravaju operativno primijeniti strategiju zapadnobalkanskog REKOM-a u Republici Hrvatskoj.

Sudeći prema informacijama kojima raspolažu neki bivši članovi HHO-a, dvojac Teršelić-Pusić je Haškom sudu već uputio zahtjev s ciljem da im Haški sud na zatvaranju prepusti cjelokupnu dokumentaciju, kako bi u idućih 50 godina mogli  proganjati političke neistomišljenike, te živjeti na visokoj nozi od donacija koje im u tu svrhu daju različite međunarodne  institucije i njihovi domaći podupiratelji.

Uz kazano, cilj im je, također, doći u posjed dokumentacije i popisa pripadnika HV-a, HVO-a, OVK-a  i Vojske Makedonije, kako bi u narednim desetljećima mogli šikanirati sve one pojedince i skupine čiji  politički stavovi ne odgovaraju njima osobno, kao i stavovima njihovih domaćih i inozemnim mentora i podupirateljima.

Upravo zbog ovih politički jasno definiranih stavova, te želje za raspolaganjem milijunskim proračunskim sredstvima, Vesna Teršelić i njeni suradnici uporno zagovaraju ostanak prvostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču, kako bi na bazi „udruženog zločinačkog pothvata“ zakonito progonili svoje političke neistomišljenike, djelujući kao zapadnobalkanska politička policija.

Naravno, presudu za „udruženi zločinački pothvat“ očekuju i u slučaju Prlić-Praljak, kako bi zajedno sa svojim kolegama iz sarajevskog Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC), po istom scenariju, izveli šikaniranje i politički obračun s političkim neistomišljenicima na prostoru susjedne BiH,  poglavito Hrvatima.

Planovi REKOM-a i Dokumente, kao i presuda Haškog suda hrvatskim generalima u slučaju Gotovina-Markač, tek su sad otvoreno pokazali što je značila ilegalna objava registra Hrvatskih branitelja.

 

Robert Horvat

 

Vezani članci: