Kakva je ovo država? U Koprivnici je lani Carinski ured zapečatio vrata Cvjetnog studija Kala, odnosno cvjećarnice na 15 dana, zbog poreznog prekršaja, i to navodno jer nije izdan račun od deset kuna!

Sve po zakonu!

Radnici Uljanika izjavljuju da su sedam mjeseci bez plaće, pa su zavarili ulaze u brodogradilište, a uz to ne dozvoljavaju članovima Uprave i drugim tzv. „administrativnim“ menagerima, koji i dalje primaju visoke plaće, dodatke na rad i mnoge druge pogodnosti, odlazak na njihova radna mjesta.

U ovu tvrtku, baš kao i druga brodogradilišta dosad je „utrpano“ na milijarde eura, pa su u svemu tome plaće radnicima gotovo najniža stavka. Međutim, netko hoće da i dalje rade, „amaterski“, bez naknade. Kako, zašto?

Pitanje svih pitanja glasi: zbog čega još do danas nitko nije odgovarao za propast hrvatskih brodogradilišta, zašto nitko nije ni pritvoren (osim pojedinih radnika koji su protestirali) ili još bolje- gdje su novci?

Svaki dan čitamo i gledamo kako se optužuje, maltretira i zatvara pojedine gospodarstvenike i za daleko manje navodne kriminalne radnje, a ovdje kao da je u tom pogledu sve stalo.

Zbog čega radnici moraju „zatvarati“, odnosno zavarivati ulaze u svoju tvrtku, zbog čega to ne učine određene službe, ako ima navodnog kriminala? A ima, zar ne gospodine Jakovčiću? Pa, ako su mogli staviti ključ u bravu jednoj cvjećarnici za deset kuna, i još je dobro kazniti, kao i onu 98- godišnju staricu u Liki, koja je da preživi pekla i prodavala rakiju, što to isto ne učine i s onima koji su u brodogradilištu tko zna na koje sve načine potrošili (pokrali) milijarde?

Gdje su krivci?

U zatvorima nisu. Kako se može u pravnoj državi kakva je naša (ili bi trebala biti) jedne strogo osuđivati zbog nekih malih, sitnih prekršaja, a drugima pronalaziti sve moguće načine da izbjegnu svaku kaznu?

Netko je kriv ili bi trebao biti što su nestale milijarde kuna i eura, prije svega hrvatskog naroda, koji se svako malo (smišljeno) putem medija zabavlja trećerazrednim aferama, dok s druge pak strane na veliko se otuđuje i vara na sve moguće načine, a da za to, kao na primjeru brodogradilišta, nitko, ali baš nitko ne odgovara!

Ne, za to se nismo borili!

 

Mladen Pavković