Što reforma obrazovanja ide dalje, sve se više nailazi na probleme, ili bolje rečeno stječe se dojam da od toga na kraju krajeva ne će biti ništa, osim nepovratno izgubljeno vrijeme i hrpa uludo bačenih novaca.

U borbi za cjelovitu kurikularnu reformu najveći će gubitnici biti učenici, jer sve što smo dosad vidjeli na tom planu, gdje baš ništa nije kako treba, pomalo sliči na dobro znanu pjesmicu – „Pačja škola“, u kojoj se kaže:

„Jeste li čuli djeco/vjerujte bez šale/otvara se škola/ za pačiće male./Svi pačići došli/kao đaci stoje/stari patak metnuo/naočale svoje./ Učio ih, učio/od srijede do petka/al se nisu makli/dalje od početka./Ništa više ne nauči/pačurlija ta/nego što je prije znala/pa-pa-pa./

Sada se diže galama oko predložene lektire za osnovne i srednje škole.

Navodno je ministrica Blaženka Divjak sama odredila što će djeca u tim školama učiti.

Tako je u „svoj“ program isključivo ubacila stare, već provjerene autore, od kojih je danas još malo tko na životu, pa ispada da su „najbolji“ pisci – mrtvi!

Baš kao što su govorili i za Indijance!

Nu, nas je prije svega zanimalo, što će djeca (obvezno) čitati od književnih djela vezanih uz sveti hrvatski obrambeni Domovinski rat? Od prvog do petog razreda osnovne škole – ništa, a od šestog do osmog razreda jedino „Priče iz Vukovara“ Siniše Glavaševića, novinara, ubijenog na Ovčari!

U popisu (obvezne) lektire za gimnaziju nema nažalost ni jednog djela vezanog uz stvaranje slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države, a još manje – Domovinski rat, pa ispada da od nekoliko tisuća dosad objavljenih knjiga na ovu temu baš ni jedna ne zadovoljava „stručnjake“ koji su o ovome odlučivali!

Sramno da sramnije ne može biti.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu da pored obvezne literature učitelji i profesori mogu i sami odlučivati što će mladima preporučiti za čitanje.

S obzirom da u svakom žitu ima kukolja vrlo lako se može dogoditi da će pojedini predavači nametati i svoje osobne „kriterije“ tj. knjige koje su i oni s oduševljenjem čitali u osnovnim i srednjim školama, poput one s nazivom „Boško Buha“, ili knjige pjesama o Titu i partiji Vladimira Nazora.

Najviše povika bilo je što je iz obvezne literature izbačen „Dnevnik Anne Frank“. Nu, nitko se nije zapitao, zašto se u školama ne bi učilo, tim prije što ima odličnih knjiga, recimo o Bleiburgu ili pak patnjama Hrvata u srpskim koncentracijskim logorima u vrijeme Domovinskog rata.

Većina književnih djela koja su odabrana za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola jednostavno su „dosadna“ za mlade, pa će ih baš to „natjerati“da se okrenu drugoj literaturi, poput one koje pišu Nives Celzijus, Vedrana Rudan ili bivši podoficir JNA Ante Tomić, ili dezerter iz Sarajeva Miljenko Jergović.

Živi bili, pa vidjeli!

 

Mladen Pavković