U Ujedinjenim narodima u New Yorku, Srbi će otvoriti veliku izložbu s nazivom „Jasenovac – pravo na nezaborav“. Slična izložba, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, bila je prošle godine otvorena i u New Jurseyu. Bit će to, da se ne zavaravamo, prije svega izložba na kojoj će još jednom Hrvati biti okrivljeni kao „genocidan“ narod, tim prije što je otvara šef srpske diplomacije Ivica Dačić, poznatiji kao „Mali Sloba“, koji je prošle godine otkazao dolazak u Zagreb, zbog „Stepinca i NDH“.

Specijalni gosti na otvaranju bit će preživjela djeca logoraši Jasenovca, koji stižu iz Srbije. Već sada je jasno da će se opet govoriti o 700 tisuća stradalih u tom logoru.

Jednom riječju, Hrvatska će se opet naći na „optuženičkoj klupi“!

Nu, da se ne shvati krivo, o holokaustu i žrtvama logora Jasenovac mora se i treba govoriti, ali – istina, čega se Srbi nikada nisu držali, pa ne vjerujemo da će se i sada.

Međutim, kad se već organiziraju ovakve i slične izložbe širom svijeta, pitanje svih pitanja je: gdje je i što radi hrvatska diplomacija, odnosno zbog čega i ona ne organizira nešto slično? Ili kada je neko hrvatsko veleposlanstvo od Pariza, Londona, Rima, pa do New Yorka organiziralo neku izložbu na temu holokausta? Zar mi po tom pitanju nemamo što reći?

I ne samo to. Diljem svijeta već smo odavno trebali organizirati izložbe, tribine, filmske i ine predstave i drugo, na temu: „Agresija JNA, Srbije i Crne Gore na Republiku Hrvatsku“, s ciljem da se istinito prikaže ono što se u našoj državi događalo početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Zbog čega je to izostalo?

 

Mladen Pavković