Samo je Miroslav Krleža (1893.-1981.), kad je umro, dobio više publiciteta i „aplauza“ od Predraga Lucića (1964.-2018.), ekstremno lijevog novinara, kojeg ćemo na kraju ipak pamtiti jedino po pjesmi koju su mu u režiji bivšeg SKOJ-evca Vilija Matule na komemoraciji u zagrebačkom Novinarskom domu uz smijeh i čitanjem iz papira otpjevala „braća s crvenom petokrakom na glavi“ (svaka čast iznimkama).

Nu, nije to bila istinska komemoracija za jednim osrednjim literatom, već prije svega za isticanje onih koji su pohrlili da budu viđeni, jer tamo su bili „svi“ fotoreporteri i „sve“ kamere, uključujući i kamere Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Ova komemoracija pretvorila se u prvorazredni kulturni škandal, a tome su najviše pridonijeli govornici koji su se naprosto natjecali tko će više i bolje uzdignuti ovog relativno mladog čovjeka, koji je u vrijeme života, kad je bio jedan od čelnika sramnog „Ferala“ smišljao i pisao najveće uvrede i klevete protiv prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana, hrvatskih branitelja i stradalnika i protiv svih koji su branili i obranili hrvatsku državu od srpske agresije. Nakon ove „sprdačine“ od tjednika bio je također među glavnima, ali u četničkim „Novostima“ koje izlaze usred Zagreba. Tada je nastavio pljuvati i bljuvati po onima koji su stvorili hrvatsku državu, a uzdizati Milorada Pupovca i slične.

Za razliku od desnih (onih koji vole Hrvatsku) ekstremno lijevi su, na žalost, mnogo glasniji i nametljivi. Oni znaju napraviti dernek i od mrtvog čovjeka, što su pokazali i dokazali na sramnoj komemoraciji Predragu Luciću u Novinarskom domu. Tamo su uz ostalo okupljenima podijelili i tekst Lucićevog prepjeva pjesme Marka Perkovića Thompsona „Bojne Čavoglave“, jedne od najljepših domoljubnih pjesama te je uz smijeh i otpjevali pod naslovom „Za HNK spremni“. Nije li to uvreda, kleveta, mržnja? Naime, zamislite što bi rekli svi koji su tamo bili da su primjerice hrvatski branitelji na sličan način otpjevali neke od pjesama ala „Druže Tito mi ti se kunemo“, „Po šumama i gorama“ ili „Na Kordunu grob do groba“? A evo i teksta sramne pjesme koju su na „sprovodu“ svom drugu pjevali njegovi drugovi, ali i drugarice:

„Pred teatrom, pokraj ušća/ Rijeke Rječine/ Stala braća da zabrane/ Javne tribine./ Stoji Hrvat do Hrvata/ Uljuđeni svi:/ Nećete u kazalište/Dok smo živi mi!/ Viče Biondić, Keleminec/ Viče Armada…/ Baci kriglu, goni bandu/ Van iz teatra!/ Korak naprijed, Thompson gotovs/ Svi na Zajca, svi:/ „Za dom – spremni!“ pjevat ćemo/ Ko u operi!/ Neće nama kazalište/ Vodit Oliver/ Vodit će ga domoljubi/ HaDeZe i kler!/ Čujete, pičke mirotvorci/ Bando četnici:/I na Zabici/ Stići će vas Božja pravda/ Zvana Armada/ Sudit će vam dragovoljci/ Mile Biondića!/ Slušajte sad poruku/ Iz naše birtije:/ Nećemo u kazalište/ Nismo ni prije!/ Oj Hrvati, braćo mila/ Ispred HNK/ Nek u mraku svatko svoju/ Žrtvu sačeka!/ Žrtvu sačeka!/ Žrtvu sačeka!/.

I nakon ovog i ovakvog nastupa, sad ti isti „pjevači sa sprovoda“, poput Aleksandra Stankovića, dižu glas protiv mržnje i klevete!?

Sramnije da sramnije ne može biti!

 

Mladen Pavković