Tko je kriv što je hrvatski general i mučenik Slobodan Praljak tijekom izricanja presude (29. studenoga 2017.) u Haagu pred milijunskim auditorijem popio otrov i – umro? Stručna istraga koja je provedena nakon ovog čina, utvrdila je da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haaškog suda, pa prema tome nitko nije kriv.

Suci koji su vodili ovu istragu u svom su priopćenju naglasili da“nisu utvrdili nikakve propuste ili manjkavosti kad je riječ o tretmanu zatvorenika u UN-ovom zatvoru i sudu“, pa prema tome nisu predložili ni nikakve promjene  pravila i propisa! Jedino su među ostalim dali preporuku da se ubuduće veća pozornost posveti  pretraživanju posjetitelja, ali i ćelija zatvorenika, da čuvari odu na tečajeve i da se uvede 30-minutno odlaganje televizijskog prijenosa izricanja presuda.

>>

Hoćemo li i preko toga preći kao spužvom preko ploče? Kako nitko nije kriv? Gdje je tu prije svega moralna odgovornost predsjednika suda, zar on po tzv. zapovjednoj odgovornost ne bi trebao barem ponuditi ostavku ili snositi neku kakvu-takvu odgovornost? Kako se moglo dogoditi da na izricanju presude pored osumnjičenika nije sjedio ni jedan policajac, a osim toga gdje su u tom trenutku bili zdravstveni djelatnici? Došli su s relativno velikim zakašnjenjem i to nisu „trčali“ već su se „šetali“  od ulice gdje su parkirali automobil prve pomoći do zgrade suda. Što bi bilo da se možebitno u zgradi suda tijekom izricanje presuda dogodio neki još „teži“ incident, a liječnika i zdravstvenog osoblja –nema?

Kad je predsjednik suda čuo da je general Praljak popio otrov umjesto da je vikao „pozovite liječnika“ on je mirno mahao rukom i tražio da spuste zastor!

Sva sreća što smo to  imali prigode vidjeti putem malih ekrana, jer u protivnom ne bismo vjerovali, je li to bila tragedija ili komedija Haaškog suda?

Republika Hrvatska bi morala tražiti da netko odgovara za ovaj strašni i nesvakidašnji incident, a ne samo preko tog prijeći kao voda ispod Savskog mosta!

Nije istina da nitko nije kriv i da nije bilo propusta!

 

Mladen Pavković