Nikica Valentić je navodno bio jedan od najboljih predsjednika Vlade Republike Hrvatske ((1993.-1995.). Obnašao je i dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Ranije je bio na dužnosti generalnog direktora INA-Industrija nafte d.d. (najvećeg hrvatskog proizvođača naftnih derivata), a sjedio je i u klupi Hrvatskog sabora kao zastupnik (od 1995.). Inače, po zanimanju je pravnik.

 

Sve u svemu, imao je blistavu gospodarsku karijeru, još od komunističkih vremena.

Nakon što je napustio mjesto predsjednika Vlade okrenuo se privatnom poduzetništvu, tj,. gospodarstvu. Vodio je neke građevinske i ine firme. I gle čuda – propao je kao „mali Ivica“! Mediji javljaju da njegova tvrtka Niva inžinjering odlazio u stečaj, da je dužna 1,35 milijuna kuna!?

Neki se s pravom pitaju, ako jedan Valentić propada u hrvatskom gospodarstvu, što je s drugima koji su se također bacili u privatni biznis? Ili se možebitno oko toga duga igraju neke druge igre?

Kad je čovjek u politici i to na najvišim državnim funkcijama tada se očito dug ne računa. Uvijek netko plati, namiri troškove i Sava  mirno i dalje teče.

Valentiću, kako ste mogli voditi toliko uspješnih državnih firmi, a ne znate ili niste sposobni voditi jednu relativno malu, privatnu gospodarsku tvrtku, u kojoj ste bili sve- i direktor i predsjednik Nadzornog odbora?

To je pitanje svih pitanja!

Drugi pak, u šali, kažu, da su ti i takvi toliko „uspješni i sposobni“ da im ne bi dali ni ovce čuvati!

 

Mladen Pavković