Zašto šutiš, Neume? Kao da su ti sve lađe potonule. Ma kakve lađe i brodovi! Neum nema ni luku, ni pristan ni lučicu.

Prošle ljetne fešte, festivali i zabave. Jesen je na pragu. Školarci u školu krenuli, a studenti na fakultete. Domaća čeljad malo odahnula od silnog posla u turizmu i došla, štono se kaže, sebi. A Neum se ušutio, zašutio. Utonuo u dubok san.

I dok lokalni političari šute, graja se silna digla u Sarajevu oko Neuma. Dižu je bošnjački političari, isti oni koji ne daju Hrvatima kao konstitutivnom narodu ostvarivati u praksi jednakopravnost s ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini. Zna se da u Neumu živi većinsko hrvatsko pučanstvo.

Pa kako to da nitko neumske Hrvate ne pita za luku, za neumske granice, za civilne i ratne brodove koji bi ispod Pelješkog mosta uplovljavali u Neum?

>>

Ovome prostoru su najmanje potrebna razdvajanja, granice, izolacija, neregularna gradnja, rasprodaja i ekološka ugroženost. Pogotovu ugroženost Neumljana. Neum je turističko mjesto.

Zato, neumski političari, probudite se. Nemojte se sramiti svoga. Pravo je da tuđe poštujete, a svoje branite i volite. Čeka se na vašu riječ.

Zna se da međunarodni projekti, prijeratni i poslijeratni, ne predviđaju izgradnju nikakve luke u Neumu. Zna se i zašto – iz opravdanih razloga koji nemaju nikakve veze s politikom, osobito onom visokom koja nama malima u Neumu zagorčava život.

Probudite se neumski politički prvaci. Do sada ste zajedno s neumskim narodom dostojanstveno i hrabro branili Neum.

Vaš trenutačni muk pomalo nas plaši, a očekivana riječ unaprijed veseli.

 

A. R.