U nekoliko je javnih nastupa i tekstova dr. Slaven Letica govorio i pisao o aktualnoj reformi školstva i obrazovanja.

Sa stavovima gospodina dr. Letice u većini se slažem i to prvenstveno s rečenicom s naslovnice Večernjeg lista od prije dva dana (2. listopada 2017.) 'Kako su trgovci informatičkom opremom privatizirali reformu odgoja', ili naslovom u tekstu 'Prodavači magle i IT-a privatizirali reformu', a pogotovo s osvrtom na  savjetodavnu ulogu gosp. Nenada Bakića kod naše Predsjednice, uz napomenu da informatika i STEM nisu jedno te isto. Ipak, u spomenutim tekstovima ovaj uvaženi sociolog, publicist i bivši političar propušta reći (možda ne vidi) u čemu je bit problema s reformom školstva o kojoj u posljednje vrijeme govori i piše.

     Prije sedam mjeseci na portalu Barometar Večernjeg lista objavio sam tekst 'Kvaziinovacije kao alat za korupciju' koji je u suglasju s 'konstruktivnim dijelom' kritike izrečene u tekstu gosp. Letice, (http://barometar.vecernji.hr/analyses/kvaziinovacije-kao-alat-za-korupciju-3647/).

      Međutim, gosp. Letica je u svom zanosu, misleći valjda kako je u svemu u pravu, zanemario notornu činjenicu da na burzi rada imamo društvenjačkih struka za napuniti zagrebački hipodrom i da u inozemstvo upravo odlaze te struke da bi tamo obavljale poslove za koje se školovale nisu.

      Osim toga, za zemlju koja ima gotovo 20 postotni udjel turizma u BDP-u, dakle boluje od nizozemske bolesti, a nema proizvodnje, neodgovorno je ustvrditi da će poticanje studiranja u tom 'mističnom' STEM-u, kako ironično primjećuje Letica,  povećati odljev mladih obrazovanih iz Hrvatske.

       To je isto kao odlučiti da se u Hrvatskoj više neće igrati nogomet jer bi nam igrači mogli postati Modrići, otići iz Domovine i prodati se u ponajbolji klub.

       Molim lijepo, tko bi to uopće mogao pokrenuti proizvodnju? Zar gosp. Letica misli da su to društveno-humanističke struke?

 

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

 

[Napomena: Autor tvrdi da je urednik Večernjeg lista odbio objaviti njegov osvrt na tekst dr. Slavena Letice.]